Поділитись:

В Японії вчені заново відростили зуби

Середа, 05 липня 2023, 03:18
В Японії вчені заново відростили зуби

Японські вчені успішно випробували на тваринах препарат, який допомагає відростити заново втрачені зуби.

Про це повідомляє ZME Science, – пише Кореспондент.net.

Тепер провідний автор дослідження і завідувач відділення стоматології та щелепно-лицьової хірургії в лікарні Медичного дослідницького інституту Кітано Кацу Такахаші вважає, що люди можуть за підсумком виростити цей зубний ряд третього покоління.

«Ідея вирощування нових зубів – це мрія кожного дантиста. Я почав працювати над цією ідеєю, коли був ще аспірантом», – сказав він.

Такахаші вивчив гени мишей. Так, з'ясувалося, що видалення деяких генів у гризунів призводить до того, що у них виростає менше зубів, ніж належить. Таким чином вчені задумалися над тим, щоб зміни гени цих тварин.

Дослідники дійшли висновку, що у мишей, які не мають певного гена, виростає більша кількість зубів. Так стається завдяки білку USAG-1. Саме він перешкоджає росту більшої кількості зубів. Тому блокування цього білка дозволяє рости більшій кількості зубів.

«Складно повірити в те, що всього лише один ген так сильно впливає на зубний ряд. Але щойно ми змогли нейтралізувати USAG-1, нам вдалося виростити нові зуби у мишей, які народилися не з повним набором. Іншими словами було розроблено перший у світі засіб для відновлення зубів. Звичайно, препарат, що так добре спрацював на мишах, необхідно тепер перевірити на людях. Ми сподіваємося прокласти шлях для клінічного застосування ліків», – зазначив дослідник.

Планується, що до 2029 року команда зможе провести масштабні клінічні випробування. А вже до кінця цього десятиліття у людей можуть з'явитися перші ліки, що дають змогу виростити нові зуби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів