Головне у Луцьку: ТОП новин п'ятниці, 30 червня

П'ятниця, 30 червня 2023, 21:00

Редакція інформаційного агентства «Конкурент» підібрала для своїх читачів найцікавіші та найважливіші новини Луцька та Волині за п'ятницю, 30 червня. 

Про те, що буде на місці дитячої залізниці у Луцьку за 20 «лямів»

 

Укрзалізниця найближчими днями звернеться до Уряду з проханням передати майновий комплекс Луцької дитячої залізниці на баланс з державної у комунальну власність.

Зі слів посадовця, нині тривають перемовини з представниками Кабміну, аби пришвидшити цей процес.

Деякі роботи з благоустрою на території дитячої залізниці, яка не працює із 2020 року, уже розпочалися, – каже колишній працівник Андрій Радченко, який стежить за долею залізниці.

Зі слів директора департаменту економічної політики міськради, на території дитячої залізниці планують облаштувати навчально-туристичний центр, який згодом буде переданий Палацу учнівської молоді.

Про те, який тариф на воду буде в Луцьку з 1 липня

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила підвищення тарифів на воду у два етапи: з 1 липня та з 1 вересня.

Як йдеться у проєкті рішень, тариф на централізоване водопостачання в Луцьку з 1 липня має зрости до 12,37 грн за 1 куб.м. (без врахування ПДВ), а на водовідведення – до 14,76 грн за 1 куб.м.

Наразі в Луцьку діють такі тарифи:

  • централізоване водопостачання – 12,204 грн./м3 (але це з врахуванням ПДВ)
  • централызоване водовыдведення –  16,212 грн./м3 (але це з врахуванням з ПДВ)

Податок на квартиру та будинок: кому й скільки доведеться заплатити з 1 липня

 

До 1 липня українці мають отримати квитанції на оплату податку на квартири та будинки.

Податок доведеться заплатити за нерухомість із «зайвими» квадратними метрами – приватні будинки понад 120 кв. м та квартири з площею понад 60 кв. м.

Сплатити податок потрібно протягом наступних 60 днів. Якщо квитанції не буде, потрібно самостійно звернутись до податкової.

Сума оплати прив’язана до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року і не повинна перевищувати 1,5 % за квадратний метр. Звітний рік у 2023 році – 2022 рік.

Мінімальна зарплата у січні 2022 року становила 6 500 гривень. Тож максимальна ставка за кожен зайвий квадратний метр не може перевищувати 97 гривень 50 копійок.

Якщо ваша квартира має 70 кв. м (норматив перевищено на 10 кв.м), то вам доведеться заплатити 975 гривень. Якщо ж ваше житло набагато більше за норму, то і суми будуть вищими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: