Поділитись:

Профілактичний огляд школярів: яких фахівців необхідно пройти

П'ятниця, 30 червня 2023, 10:45
Профілактичний огляд школярів: яких фахівців необхідно пройти

З 2010 року профілактичні медогляди дітей, які йдуть до першого класу, є обов'язковими. Вони передбачають огляд сімейним лікарем, вузькими фахівцями, а також низку лабораторних досліджень. Надалі формально достатнім є візит до педіатра або терапевта, який за наявності скарг спрямовує до відповідних лікарів. Але щорічний огляд профільних спеціалістів — найкраща профілактика захворювань, тому відвідувати їх варто незалежно від офіційних вимог МОЗ.

Які лікарі та які дослідження входять до медогляду

Для майбутніх першачків обов'язковими є декілька фахівців:

  • офтальмолог — візит до цього лікаря дозволяє помітити схильність до захворювань або наявні проблеми з зором до того, як школяр отримає перші серйозні навантаження;

  • хірург — проводить широке обстеження, в ході якого оцінюються органи черевної порожнини, стан судин, шкірних покривів тощо;

  • ортопед-травматолог — помічає проблеми з хребтом та поставою, суглобами, формою стоп, дає профілактичні рекомендації на порозі періоду збільшення навантажень на опорно-руховий апарат;

  • стоматолог — оцінює стан молочних та кутніх зубів, форму прикусу тощо.

Обов'язкове лабораторне обстеження — аналіз крові на гемоглобін. Хоча додаткові фахівці не є обов'язковими, радимо навідатися і до них. Наприклад, дитячий невролог на veselka.clinic/napriamky/vuzki-spetsialisty/nevrolog допоможе вчасно визначити приховані порушення, здатні проявити себе на тлі активної розумової діяльності.

Якщо дитина перебуває на обліку у певного вузького фахівця, його висновки також мають бути відображені у профогляді.

За результатами медогляду батьки отримують на руки дві довідки:

  • Карту профілактичних щеплень (форма 063/0). Є обов'язковою при вступі до першого класу, при переведенні учня до нового навчального закладу, а також при доповненні списку щеплень.

  • Довідку про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду (форма 086-1/0). У ній окрім іншого вказується рекомендована група з фізкультури.

Документи надаються медичному працівнику школи, який додає їх до особової справи учня.

Які вимоги в подальшому

Для школярів віком від 7 до 10 років обов'язковим є профілактичний огляд у сімейного лікаря, усе інше — за бажанням або показаннями.

Огляд, що проводиться в 11 років, по суті дублює список фахівців, необхідних для майбутнього першокласника. Діти з відповідної групи ризику додатково здають аналіз на цукор. Вимоги до 12–13-річних школярів обмежуються педіатром. У віці 14–17 років до списку додається дитячий ендокринолог, психолог та гінеколог або уролог-андролог — за показаннями. Нове обов'язкове обстеження — флюорографія.

Щороку контролюється список актуальних вакцинацій. Якщо якісь з них відсутні — створюється індивідуальний графік, згідно з яким школяр отримує всі необхідні щеплення.

Своєчасний профілактичний огляд — найкращий спосіб потурбуватися про здоров'я своєї дитини незалежно від її віку.

Надрукувати
мітки:
коментарів