Поділитись:

Чому не всі приватні луцькі клініки можуть видавати йодид калію своїм пацієнтам

Автор: Ольга Зейлик |
Четвер, 29 червня 2023, 14:00
Чому не всі приватні луцькі клініки можуть видавати йодид калію своїм пацієнтам

У Луцьку почала ширитись дискусія з-приводу масового розповсюдження йодиду калію серед медзакладів міста.

Нагадаємо, що у комунальних медустановах Луцька педіатри та сімейні лікарі почали видавати таблетки йодид калію. Цей препарат вживається, аби нейтралізувати дію радіоакивного йоду на організм. 

Тоді директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська пояснила: видавати йодид калію почали ще минулого тижня, після відповідного розпорядження Управління охорони здоров’я Волинської ОДА.

До журналістів сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» звернулися читачі і повідомили, що не всі медзаклади видають цей йодид калію. Так, деякі приватні клініки, посилаючись на те, що потреби такої немає, повідомляють своїм пацієнтам, що видача неможлива.

Начальник управління охорони здоров'я Луцьради Володимир Лотвін підтвердив, що калій йодид видають у медзакладах і пояснив, чому таке практикують не всі. Він заначив, що розподіл препарату робився через управління охорони здоров'я Волинської ОДА відповідно до поданих заявок.

«Наші заклади, комунальні підприємства подавали заявки на рівні області і тоді через Міністерство охорони здоров'я і управління охорони здоров'я ОДА надішли препарати, цей калій йодид, то вони відповідно до заявок роздали на заклади і комунальні підприємства.

Приватні підприємства, які подали заявки, то також отримали, а хто не подавав, не хоче брати участі в цьому, то відповідно й не отримали», – повідомив чиновник.

За словами начальника управління, і приватні, і комунальні медзаклади, і лікалі-ФОПи заключили однаковий договір, тому повинні проводити  всі ті самі роботи.

«Приватні заклади, ФОПи-сімейні лікарі заключили такий самий договір, як і комунальні, вони відповідно мають всі ті самі роботи проводити, отримувати, якщо є щось і так далі працювати в цьому напрямку», – резюмував він.

Чому не всі приватні луцькі клініки можуть видавати йодид калію своїм пацієнтам 

Приватна луцька клініка Вел.Ю повідомила, що наразі немає причин вживати таблетовані препарати йоду чи його розчини.

«Безпідставне вживання пігулок Калію Йодиду загрожує вашому здоров’ю. Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики!
Радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності. Тобто, тоді, коли енергоблок АЕС генерує електроенергію. Останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупину у вересні 2022 року. А це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше 9 місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу», – зазначили там.

У клініці додали, що при гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому, йодопрофілактика не потрібна.

«Вживання препарату калію йодиду за таких умов є не лише марним, але й шкідливим. Рішення про прийом йоду приймається місцевими органами виконавчої влади на основі прогнозу радіаційної обстановки та на підставі наданої місцевим органам виконавчої влади інформації від представників експлуатуючої АЕС організації, МОЗ України, ДСНС України. Закликаємо довіряти офіційним джерелам інформації», – повідомили у медзакладі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів