Поділитись:

У Польщі обшукали 222 фірми у справі про ввезення зерна з України

П'ятниця, 23 червня 2023, 14:13
У Польщі обшукали 222 фірми у справі про ввезення зерна з України

У Польщі в рамках справи про ввезення до країни українського зерна за дорученням Жешувської прокуратури співробітники Національної податкової адміністрації провели обшуки у 222 компаніях та митних установах.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє RMF24.

Розслідування щодо українського зерна, яке імпортується до Польщі, проводить Воєводська прокуратура в Жешуві. Вона вже взяла на себе десятки підготовчих проваджень для подальшого розслідування. І саме за її наказом у четвер діяли співробітники Національної податкової адміністрації.

«222 обшуки були проведені в штаб-квартирах імпортерів зерна та митних установах по всій країні», – повідомила в п'ятницю прокурор Ганна Бернат-Ложанська, прессекретар Жешувської регіональної прокуратури.

В результаті цих заходів вилучили велику кількість фінансової та бухгалтерської документації, докази прикордонного контролю, носії інформації, ділову кореспонденцію та понад 1 000 тонн зерна, яке, ймовірно, не відповідало заявленому в митній декларації, повідомила Бернат-Ложанська.

Прессекретар голови Національної податкової адміністрації Юстина Пасечинська повідомила, що в операції брали участь понад 800 співробітників.

В інтересах слідства подробиці про проведені обшуки не розголошуються.

Прокуратура Жешува долучила до розслідування провадження, які раніше вели інші прокуратури по всій країні, а також повідомлення, підготовлені митною та податковою службами. Слідчі розслідують усі випадки шахрайства, пов'язані з якістю українського зерна, яке імпортувалося як технічне або промислове, і могло бути використане для виробництва продуктів харчування або кормів для тварин.

Імпортери, які декларували використання зерна в технічних цілях, сподівалися обійти процедури і уникнути спеціалізованого тестування з боку інспекцій, відповідальних за перевірку такої продукції.

2 травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту обмеженої кількості товарів з України. Було тимчасово заборонене ввезення до п'яти країн ЄС чотирьох сільськогосподарських продуктів – пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику – походженням з України.

Єврокомісія заявила, що заходи спрямовані на усунення логістичних проблем, пов'язаних з цими продуктами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

5 червня Європейська комісія продовжила заборону до 15 вересня. Водночас у кількох країнах, зокрема і Польщі, хотіли продовження дії заборони до кінця року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024
28 березня 2024
27 березня 2024
26 березня 2024
25 березня 2024
21 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024