Поділитись:

Причиною вибуху Каховської ГЕС, швидше за все, став підрив проходу під водою, – NYT

Субота, 17 червня 2023, 16:41
Причиною вибуху Каховської ГЕС, швидше за все, став підрив проходу під водою, – NYT

Журналісти з посиланням на експертів та після власного розслідування вважають, що підрив підводного проходу до машинної зали є найімовірнішою причиною катастрофи на Каховській ГЕС.

Про це пише The New York Times, передає Українська правда. 

Інженери з України та США в коментарі виданню запевняють, що глибоко всередині дамби була «ахіллесова п’ята».

Вони нагадують, що дамбу збудували за радянських часів, тому Москва мала кожну сторінку інженерних креслень і знала, де знаходиться вразливість.

Численні докази, розглянуті The New York Times, від оригінальних інженерних планів до інтерв’ю з інженерами, які вивчають руйнування дамб, підтверджують: обвал дамби не був випадковим. Руйнування бетонного фундаменту навряд чи відбулося саме по собі.

На думку двох американських інженерів, враховуючи супутникові та сейсмічні дані про вибухи в цьому районі, найімовірнішою причиною обвалення став вибух заряду, розміщеного у коридорі для обслуговування або тунелі, який проходить крізь бетонне серце конструкції.

«Якщо ваша мета – знищити саму дамбу, знадобиться потужний вибух. Прохід є ідеальним місцем для розміщення цього вибухового заряду», – впевнений інженер-геотехнік Майкл Вест, директор компанії Wiss, Janney, Elstner.

Український інженер Ігор Стрілець, який раніше перебував на Каховській ГЕС декілька місяців, теж вважає єдиним поясненням руйнування бетонної основи греблі вибух у тунелі. За його словами, вибух знищив частину основи, після чого під тиском води зруйнувалися інші частини греблі, розташовані в районі місця вибуху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів