Поділитись:

Японія вперше за понад 100 років підвищила вік згоди на секс

Субота, 17 червня 2023, 04:12
Японія вперше за понад 100 років підвищила вік згоди на секс

У Японії верхня палата парламенту підтримала законопроєкт, яким підвищили вік сексуальної згоди до 16 років, а також конкретизували обставини, за яких можуть відкривати кримінальні справи про зґвалтування.

Про це повідомляє Zmina.info.

Японія, попри те, що є промислово розвинутою країною, має майже найнижчий вік згоди у світі, який не переглядали із 1907 року. 

Законодавство визначало, що ніхто старший 14 років не може вступати в секс з 13–14-річними, втім 13 і 14-річним не забороняли давати згоду один одному.

Правозахисники не вперше вказували на цю та інші проблеми, пов’язані із правами дітей у Японії. До прикладу, лише у 2014 році там заборонили володіти дитячою порнографією, й кілька років як обмірковують законодавчо заборонити бити батькам дітей. У 2021 році в країні зареєстрували рекордні 207 тисяч випадків жорстокого поводження з дітьми. 

Новий закон ухвалювали на тлі резонансу, що піднявся в країні у 2019 році після виправдувальних вироків за зґвалтування, зокрема у випадку, коли батько неодноразово ґвалтував свою доньку-підлітка. Суд спочатку виправдав його, заявивши, що немає остаточних доказів того, що донька не могла чинити опір, хоча судді й визнали, що постраждала не давала згоди. Пізніше чоловіка відправили на 10 років до в’язниці.

Тепер у Японії вік сексуальної згоди становить 16 років. Зґвалтуванням вважатимуть сексуальні дії щодо людини під впливом алкоголю або наркотиків, залякування або використання ґвалтівником його соціального статусу. 

Запровадили й нове правопорушення, пов’язане із залякуванням, спокушанням або пропозицією грошей за сексуальні стосунки дітям до 16 років, а також криміналізували підглядання та фільмуванням інших осіб без їхньої згоди задля сексуальної експлуатації. 

Кількість сексуальних злочинів в Японії різко зросла останніми роками. Згідно з урядовими даними, торік кількість випадків примусового статевого акту зросла на 19,3% до 1656. Кількість випадків сексуального насильства з насильством або погрозами також зросла на 9,9% до 4708 випадків. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів