Поділитись:

У Луврі вперше презентували стародавні ікони з Музею Ханенків (фото)

Четвер, 15 червня 2023, 03:53
У Луврі вперше презентували стародавні ікони з Музею Ханенків (фото)

У паризькому Луврі відкрилася виставка «Біля витоків сакрального образа. Ікони з Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві». У музеї виставили пʼять із 16 творів, які раніше привезли у Францію.

Про це повідомили у Міністерстві культури України.

Відвідувачі Лувру можуть побачити чотири енкаустичні ікони на дереві VI та VII століть, які походять із монастиря Святої Катерини на горі Синай, та константинопольську мікромозаїчну ікону кінця XIII – початку XIV століття, оздоблену унікальним золотарським обрамленням.

У Луврі вперше презентували стародавні ікони з Музею Ханенків (фото) 

Окрім експонування, всі шедеври сакрального мистецтва стануть об’єктом поглибленого вивчення та наукового аналізу. Міжнародний комітет, що складатиметься з українських науковців та міжнародних фахівців у цій царині, супроводжуватиме дослідження.

Виставка яскраво ілюструє завдання, які стоять перед нещодавно створеним в Музеї Лувру відділом Мистецтв Візантії та християнства на Сході. Поєднання цих п’яти ікон демонструє водночас античну спадщину, в якій бере свій початок візантійська цивілізація, та запроваджене нею глибоко оригінальне ставлення до образу, що характеризує мистецьке вираження у східному християнстві.

У Луврі вперше презентували стародавні ікони з Музею Ханенків (фото) 

Про ікони
Святий Іоанн Хреститель, Богородиця з Дитям, Святі Сергій і Вакх та Святі Платон і Гликерія – чотири ікони з колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві датуються VI-VII століттям та є ключовими для історії мистецтва живопису. Експонування цих творів у Луврі є особливою подією ще й тому, що вони належать до тих рідкісних ікон, які походять із монастиря Святої Катерини на горі Синай та зберігаються поза межами Єгипту. Створені за технологією енкаустичного живопису, ці чотири ікони є абсолютно винятковими пам’ятками найдавнішого періоду в історії іконопису.
Ще одна ікона з мікромозаїки з зображенням Святого Миколая належить до періоду Візантійської імперії кінця XIII - початку XIV століття. Ця коштовна ікона є винятковим зразком особливо делікатної техніки, яку майстерні Константинополя (сучасний Стамбул, Туреччина) почали застосовувати у другій половині XII століття. Дотепер збереглося лише близько 50 екземплярів, серед яких два – у Луврі.
Про Музей Ханенків
Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків є найбільш значущою українською установою, яка присвячена світовій історії мистецтва. Тут зберігається близько двадцяти п’яти тисяч творів античного, візантійського, європейського та азійського мистецтв. 
Колекція завдячує своєю появою закоханим у мистецтво українським підприємцям та філантропам Богданові та Варварі Ханенкам. Свої перші придбання вони здійснили під час весільної подорожі до Італії у 1874 році. Збираючи енциклопедичну колекцію спочатку для себе, подружжя мало задум згодом зробити її доступною для широкого загалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів