Поділитись:

Довіреності на папері більше не дійсні: як дитині виїхати закордон

Середа, 14 червня 2023, 06:35
Довіреності на папері більше не дійсні: як дитині виїхати закордон

В Україні змінилися деякі правила виїзду дітей за кордон у супроводі третіх осіб за довіреністю.Йдеться про довіреності, видані без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу та посвідчені нотаріусом.

Про це повідомили у Державній прикордонній службі України, – пише УП.Життя.

Усі нотаріально завірені довіреності на виїзд дитини за кордон у супроводі третіх осіб, оформлені на білому папері, які були видані після 23 травня 2023 року – не дійсні.

Довіреності на білому папері, оформлені до 23 травня 2023 року, потребують довідки підтвердження. Для цього потрібно звернутися з копією довіреності до відповідного нотаріуса.

Нотаріус зобов’язаний протягом 2 робочих днів видати довідку про підтвердження або спростування посвідчення ним такої довіреності.

«У ПКМУ № 469 викладено зміни щодо дійсності довіреностей, виданих без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу та посвідчені нотаріусом. Вони діятимуть під час воєнного стану та протягом місяця з дня його припинення», – кажуть у ДПСУ.

Зміни щодо правил перетину кордону зумовлені Постановою Кабміну № 469, яка була ухвалена 9 травня і набула чинності 23 травня.

Уряд вніс зміни до деяких нормативно-правових актів щодо врегулювання питань вчинення нотаріальних дій в умовах воєнного стану.

Найбільш актуальною стосовно питання перетину державного кордону є норма, що передбачає перевірку дійсності довіреностей, які були викладені без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на білих аркушах паперу та посвідчені нотаріусом відповідно до законодавства.

"Якщо ви, для прикладу, маєте подібну довіреність і плануєте відправити свою дитину за кордон на відпочинок та оздоровлення у супроводі третіх осіб – врахуйте, що вказані бланки, які видані після 23 травня, є недійсними", – кажуть у ДПСУ. 

Якщо ж бланки були отримані до 23 травня, прикордонники можуть сумніватись щодо їх дійсності.

При перетині кордону потрібно надати довідку про підтвердження посвідчення нотаріусом такої довіреності.

Поки ви не отримали підтвердження у нотаріуса, прикордонники можуть відмовити у перетині державного кордону до моменту отримання довідки.

Нагадуємо, діти, які не досягли 16-річного віку, можуть виїхати за кордон в супроводі одного з батьків, бабусі, дідуся, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування.

Під час воєнного стану виїзд здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
30 квітня 2024
27 квітня 2024
26 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024