Поділитись:

На Волині є церква УПЦ (МП), якій майже 300 років (фото)

Субота, 10 червня 2023, 20:10
На Волині є церква УПЦ (МП), якій майже 300 років (фото)

На світлині, яку зробили у 1915 році, показали церкву Успіння Пресвятої Богородиці, що збудована ще в далекому 1752 році та ще стоїть зараз у селі Оконськ, в Камінь-Каширському районі.

Про це йдеться на сторінці Дерев'яних церков заходу України у фейсбук.

Відомо, що село Оконськ повністю спалили у 1622 році, ймовірно, разом дерев'яною церквою, яку датують 17 століттям. Вже новий храм збудували в іншому місці у 1752 році. Під час свого існування церква постійно працювала.

Фото храму в Оконську столітньої давниниФото храму в Оконську столітньої давнини
 

Перед першою світовою війною громада планувала будівництво більшої храмової споруди, але історичні події завадили цьому.

«Розповідають, що взимку 1944 року, озлоблені фашисти зігнали всіх людей з Оконська до церкви й мали намір їх і храм знищити. В останній момент невідомо звідки на коні примчав вершник із якимось папером (документом). Що було там написано – ніхто не знає, але людям наказали розходитися по домівках», – йдеться в дописі.

Оконський храм у наш часОконський храм у наш час
 

Церква – пам'ятка архітектури місцевого значення, яка зараз перебуває в користуванні УПЦ (МП).

Оконська церква розташовується серед забудови, при дорозі, в центрі села. Святиня тридільна, одноверха, всі зруби якої однакової ширини. Сучасну форму отримала після ремонту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів