Поділитись:

Чому Волинський будинок дитини не може повернути малюків з Польщі (відео)

Четвер, 01 червня 2023, 17:50
Чому Волинський будинок дитини не може повернути малюків з Польщі (відео)

В перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну Волинський обласний спеціалізований будинок дитини віддав 11 діток назад батькам, а ще – 19 вдалось вивезти у безпечне місце у Польщі. Зокрема, такі дії пояснювалися й тим, що на території дитбудинку не було облаштованого укриття. 

 З того часу минув вже понад рік. В будинку дитини необхідне укриття вже побудували.

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» поцікавилися, коли ж дітки повернуться з Польщі до Волинського будинку дитини.

«В укритті є усе необхідне: ліжка, санвузол, пеленальна тощо. Втім попри усі створені умови в будинку дитини – частина діток досі залишаються за кордоном.Всі діти наші там стоять на консульському обліку з ними працює наш персонал і опікун, офіційно призначений польським урядом. Діти вже повиростали великі вже, троє з них навіть до школи ходять», – сказала медична директорка Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини Тетяна Віговська.

Каже, що дітям за кордоном безпечніше, але їх чекають на рідній землі. Нині повернути дітей зараз можливості немає.

«Офіційно, згідно з нашим законодавством, повернення дітей має бути після закінчення воєнного стану. Там є певні умови, ми прикордонна область, але це питання повернення буде вирішуватись нашою адміністрацією за участі міністерств. За час поки діти були в Польщі 16 дітей отримали статус – «Позбавлені батьківського піклування», то судові справи були по них завершені, а коли вони повернуться, то  можуть бути усиновлені, віддані під опіку», – наголошує Тетяна Віговська. 

За її словами, хоч дітки й мають відповідний статус, усиновити їх у Польщі – неможливо. Адже згідно з чинним законодавством, це можливо зробити лише в Україні. Тим часом будинок дитини не стоїть на місці. Після облаштування укриття заклад відновив роботу та продовжує активно працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 квітня 2024
18 квітня 2024
17 квітня 2024
13 квітня 2024
10 квітня 2024
07 квітня 2024