Поділитись:

Імпорт під час «великого експорту»: як енергетичні компанії виводили гроші за кордон під час війни (відео)

Субота, 27 травня 2023, 11:35
ілюстративне
ілюстративне

В Україні імпорт електроенергії не припинявся навіть під час «великого експорту». А все тому, що завдяки цьому енергетичні компанії могли виводити гроші за кордон.

Про чергову схему, яку «підсвітив» телеграм-канал «Монополіст», розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору» на телеканалі «Конкурент TV».

Після обстрілів росіянами критичної інфраструктури в Україні почали застосовувати планові та позапланові відключення світла. Та згодом все стабілізувалося і з 11 квітня Україна відновила експорт електроенергії за кордон. В Європі вона коштує дорожче, а отже, нам вигідно її туди продавати.

Зараз енергоблоки атомних електростанцій пішли в планові ремонти, а отже, й припинився експорт. Бо самим не вистачає. Але якщо уважно подивитися на графіки міждержавного перетину кордону, то можна побачити, що в період з 11 квітня до 3 травня потужність експорту доходила до 800 МВт. Але при цьому зберігався імпорт на рівні 100-200 МВт. Цікаво, що й експорт, й імпорт йшли на одних й тих самих напрямках: Молдова і Словаччина.

Імпорт під час «великого експорту»: як енергетичні компанії виводили гроші за кордон під час війни (відео)

Питання: в чому сенс?

В Європі електроенергія більшість годин дорожча, ніж в Україні. Тому за умов відсутності відключень, коли споживачі готові переплачувати, вигода від такого імпорту сумнівна. Відповідь ховається в постанові Нацбанку №18 від 24 лютого 2022 року, яка регламентує роботу банківської системи під час воєнного стану.

«Суть: на період війни Нацбанк заборонив виводити з України гроші у вигляді дивідендів, роялті, надання позик і таке інше. Також зафіксував валютний курс і обмежив обсяг операцій з валютою. Відповідно, юридичні особи не можуть вивести прибуток за кордон. Єдине, що дозволяє це зробити – міжнародна торгівля. Якщо у вас є компанія-нерезидент, вона купує вам за ринковою ціною електроенергію, а продає в два рази дорожче. Таким чином ви можете вивести на неї прибуток, згенерований в Україні», – пояснює Андрій Лучик.

До слова, компанія ДТЕК Рината Ахметова має як українських трейдерів, так і закордонні компанії, які торгують електроенергією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 квітня 2024
06 квітня 2024
05 квітня 2024
03 квітня 2024
29 березня 2024
07:25
26 березня 2024
21 березня 2024
08 березня 2024
07 березня 2024