Поділитись:

«Розкинули» на трьох: як в Україні, Молдові та Румунії крадуть на експорті електроенергії (відео)

Неділя, 07 травня 2023, 15:00

фото ілюстративне

На початку квітня Україна відновила експорт електроенергії на Захід. Корупціонери при владі і цього разу винайшли схему, аби нажитися, попри війну, безробіття та інфляцію.

Про чергову схему, яку «підсвітив» телеграм-канал «Монополіст», розповів головний редактор сайту новин Луцька і Волині «Конкурент» Андрій Лучик в програмі «Слово редактору» на телеканалі «Конкурент TV».

Основним напрямком експорту української електроенергії є Молдова. Але потреби Молдови в електриці на більш ніж 90 % забезпечені Молдовською ДРЕС. А надлишок енергії (а це близько 400 МВт-год) Молдова перепродує в Румунію. Але вже за вищими цінами. Виникає логічне запитання: А чому Україна не може експортувати електроенергію в Румунію напряму? Саме й в цьому полягає схема. 

Зі слів Андрія Лучика, в кожній країні є свій оператор систем передачі електроенергії. В Україні це, наприклад, «Укренерго». Для того, щоб експортувати чи імпортувати електрику, потрібно мати доступ до міждержавної передачі. Такий доступ компанія може отримати на аукціоні: хто заплатить більшу ціну, той і експортує. Але в міждержавному перетині беруть участь два оператори: український та іноземний. І по-справедливому доходи мали би ділитися навпіл. Власне, такий підхід і відповідає європейським правилам.

У березні 2022 року, відразу після початку повномасштабного вторгнення, Україна приєдналася до європейської мережі операторів системи передачі електроенергії. Скорочено ENTSO-E. Тоді ж всі сторони неформально домовилися, що рік всі доходи від продажу перетину Україна залишатиме собі. В України був рік, щоб внести відповідні зміни в законодавство та ухвалити відповідні підзаконні акти, які б дозволяли проведення спільних аукціонів із закордонними операторами. Але такі зміни почалися лише в квітні 2023 року, тобто місяць тому.

«Натомість у вересні 2022 року «Укренерго» узгодило з румунським оператором правила проведення спільних аукціонів на доступ до перетину. Але наш національний регулятор енергоринку НКРЕКП, який де-факто підконтрольний міністру енергетики Герману Галущенку, не погодив ці правила. Натомість запропонував свої, які не влаштували румунську сторону. В результаті, Румунія відмовилась від проведення спільних аукціонів на українські платформі. І наполягає на переході на платформу JAO, де проводиться більшість спільних аукціонів в ЄС. Але в Україні немає відповідної законодавчої бази. Тому коло замкнулося», – пояснює автор і ведучий програми.

Як стверджує обізнане джерело телеграм-каналу «Монополіст», корупціонери в Україні, Молдові та Румунії домовилися на трьох. Суть цієї домовленості полягає у тому, що з України електроенергія умовно продається за 80 євро/Мвт-год, а в Румунію ця електроенергія буде перепродана за більш як 100 євро/МВт-год. Маржа ділиться на трьох після сплати податків та мит. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 березня 2024
05 березня 2024
29 лютого 2024
12 січня 2024
10 січня 2024
08 січня 2024
13 грудня 2023
08 грудня 2023
06 грудня 2023
05 грудня 2023