Поділитись:

Компанії Маска дали дозвіл тестувати мозкові чипи на людях

П'ятниця, 26 травня 2023, 23:07
Компанії Маска дали дозвіл тестувати мозкові чипи на людях

Компанія Ілона Маска Neuralink, яка займається розробкою мозкових імплантатів для взаємодії між мозком людини та електронним пристроєм, заявила, що отримала «зелене світло» від американського регулятора на перше клінічне випробування на людях.

Про це компанія повідомила у Twitter, – повідомляє Громадське.

«Ми раді повідомити, що отримали схвалення FDA на запуск нашого першого клінічного дослідження на людях! Це результат неймовірної роботи команди Neuralink у тісній співпраці з FDA, і це є важливим першим кроком, який одного дня дозволить нашій технології допомогти багатьом людям», – заявили там.

 У Neuralink зазначили, що ще не відкривали набір на перші клінічні випробування своїх розробок, але незабаром мають розповісти про це.

Що відомо про цю компанію?

Neuralink – американська компанія, що займається розробкою мозкових імплантатів. Створена за участі Ілона Маска компанія розпочала свою діяльність у 2016 році, її представили загалу в березні 2017 року. 

Її розробка має стати універсальним нейроінтерфейсом, який би зміг забезпечити практично безперешкодну комунікацію людини й машини, ставши продовженням для нашого мозку. Нейроінтерфейс зможе допомогти людям з ураженнями нервової системи подолати фізичні обмеження: рухатися після травми хребта або бачити й чути попри пошкодження головного мозку.

Ілон Маск обіцяє, що Neuralink поверне паралізованим рухливість, надасть людям «супербачення» і дозволить спілкуватися за допомогою думок, а не слів.

Маск казав, що його компанія сподівається почати імплантувати свої мікрочипи людям у 2022 році. Першими людьми, на яких хотіли випробувати мікрочип, мали бути пацієнти із серйозними травмами хребта. За словами Маска, чип Neuralink добре працював під час випробування на мавпах. У квітні 2021 року компанія випустила відео, де тварина грає у відеоігри за допомогою чипу. Втім зоозахисники звинувачують Neuralink у тому, що вона протягом кількох років жорстоко поводилася з мавпами під час тестувань чипів.

Зазначимо, Neuralink – не єдина компанія, яка розробляє технологію мозкового інтерфейсу. Біотехнологічна фірма Synchron також отримала дозвіл на початок тестування такої технології на людях.

Нагадаємо: на початку 2023 року регулятор США відмовив компанії Ілона Маска у тестуванні нейрочипів на людях, пояснивши це побоюванням щодо можливих наслідків при їх вилученні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів