Поділитись:

У Луцьку суд дозволив відновити «незаконне» будівництво на Ковельській (фото)

Автор: Максим Косюр |
Четвер, 25 травня 2023, 11:46

Судова тяганина у цій справі почалась ще у 2021 році. Тоді в міську раду надійшла скарга місцевих про незаконне будівництво на вулиці Ковельській, 66. Чиновники зреагували на неї та наклали на забудовника майже 90 тисяч штрафу, проте він подав до суду і виграв. Нещодавно Луцькрада подала апеляцію, але знову програла. 

Про це йдеться в постанові Восьмого апеляційного адміністративного суду.

У жовтні 2022 року компанія «Реал Естейт Плюс» звернулася до суду зі скаргою та просила скасувати рішення Луцької міської ради про незаконну забудову. 20 січня вже цього року Волинський окружний адміністративний суд став на бік приватної компанії. Проте міськрада подала апеляцію, в якій просити визнати недійсним рішення суду першої інстанції. Як аргумент вона наводить власне рішення, яким забороняє без дозволу мешканців суміжного будинку розпочинати реконструкцію чи забудову приміщення. 

«Встановлено заборону проводити реконструкції в багатоквартирних житлових будинках без рішення співвласників багатоквартирного будинку, в тому числі будь-які добудови до багатоквартирних будинків. Таким чином, для добудови та надбудови приміщень позивач зобов`язаний в обов`язковому порядку отримати згоду власників суміжних приміщень, проте на момент затвердження містобудівних умов, такої згоди позивач не надав», – йдеться в постанові.

Надбудова третього поверхуНадбудова третього поверху
 

На думку чиновників, компанія всупереч відповідним положенням, надбудувала третій поверх, з порушенням містобудівних умов та обмежень. Разом з тим, «Реал Естейт Плюс» порушила договір оренди земельної ділянки, в якому зазначено, що орендар має право зводити виробничі, культурно-побутові чи інші будівлі лише за письмовою згодою орендодавця.

Проте, наведені міською радою докази, не переконали суддів, і вони не задовольнили апеляційний позов. 

У матеріалах справи видно, як міська рада спочатку видала необхідні дозволи приватній компанії, але згодом скасувала своє рішення. Судді зазначають, що органи місцевого самоврядування не мають права скасовувати власні рішення. 

«Суд зазначив, що містобудівні умови та обмеження можуть бути скасовані у зв`язку з їх невідповідністю містобудівному законодавству, містобудівній документації на місцевому рівні, проте таке скасування можливе лише за рішенням суду, прийнятим за зверненням головних інспекторів будівельного нагляду з відповідним позовом за наслідками здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду», – зазначено у постанові.

Вигляд добудови ззадуВигляд добудови ззаду
 

Ба більше, аргумент міської ради про те, що компанія «Реал Естейт Плюс» мала отримати дозвіл на будівництво від мешканців суміжного будинку, судді заперечили. Адже у рішенні тієї ж ради такий дозвіл передбачається лише для реконструкції чи добудови житлових приміщень, а будівля на вулиці Ковельській, 66, є нежитловим приміщенням (магазином).

Проте приватна компанія таки отримала від мешканців суміжного будинку на вулиці Ковельській, 64, дозвіл на добудову третього поверху та реконструкцію офісних приміщень. Відповідні документи вона надала в Управління містобудування та архітектури Луцької міської ради.

Добудовані офісні приміщенняДобудовані офісні приміщення
 

Крім того, суд також вирішив не звертати увагу на скаргу міськради про порушення орендарем договору оренди, оскільки позивач на орендованій земельній ділянці не зводить виробничих, культурно-побутових чи інших будівель, а також не закладає багаторічні насадження.

Врахувавши усі докази та матеріали суд постановив залишити апеляційну скаргу Луцької міської ради без задоволення, а рішення Волинського окружного адміністративного суду залишити без змін.

Кріплення на даху будівліКріплення на даху будівлі
 

Нагадаємо: раніше Волинський окружний адміністративний суд прийняв рішення, яким задовольнив позов Луцької міської ради, щодо знесення незаконного будівництва на вулиці Ковельській, 66.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
12 березня 2024
09 березня 2024
08 березня 2024
05 березня 2024
15:02