Поділитись:

Вибухи на «Північних потоках»: німці знайшли новий слід, який веде в Україну

Понеділок, 22 травня 2023, 10:42
Вибухи на «Північних потоках»: німці знайшли новий слід, який веде в Україну

У справі про вибухи на газопроводах «Північний потік» і «Північний потік-2» з'явилися нові сліди, що ведуть в Україну.

Як пише «Європейська правда», про це йдеться в розслідуванні, проведеному німецькими медіакомпаніями NDR і WDR та газетою Süddeutsche Zeitung за участю шведського видання Expressen, польського Frontstory та данського Berlingske, яке оприлюднило Tagesschau.

Журналісти знову згадали 15-метрову яхту Andromeda, яка вже фігурувала в рамках розслідування вибухів на газопроводах. Зокрема, у березні стало відомо, що на борту яхти на початку вересня 2022 року з порту німецького міста Росток у море вийшли п'ятеро чоловіків і одна жінка. Судно взяла в оренду польська фірма, що належала українцям.

Вибухи на «Північних потоках»: німці знайшли новий слід, який веде в Україну 

Зараз журналісти з'ясували, що ця компанія є туристичною агенцією, яка базується у Варшаві. За адресою її місцезнаходження зареєстровані ще понад 100 компаній.

Ця компанія не мала суттєвого обороту протягом років, а в 2020 році на її рахунки надійшло 2,8 мільйона євро. Що стало причиною такого високого доходу, з'ясувати не вдалося.

З вересня 2021 року президентом і акціонером компанії була зареєстрована жінка, яка, як стверджується, проживає у Києві.

Журналісти вважають, що вона може бути лише підставною особою, і вказують, що спецслужби регулярно використовують підставні компанії для маскування або фінансування своїх операцій.

У розслідуванні зазначається, що німецькі служби безпеки знайшли ще один слід, який веде до українських збройних сил.

Зазначається, що деякі з осіб, які зняли яхту Andromeda і згодом вийшли на ній у море, пред'являли посвідчення особи. Серед документів був румунський паспорт на ім'я Стефан М., однак, за даними Федерального відомства у кримінальних справах, людина з таким ім'ям і тією ж датою народження під час здійснення диверсії перебувала в Румунії.

Орендував яхту чоловік віком близько 25 років, який мешкає в місті на південному сході від Києва. Автори вказують, що їм відоме його справжнє ім'я. На фотографіях у соціальних мережах зображений молодий чоловік,  іноді у військовій формі з каскою – і з помітними татуюваннями. У розслідуванні вказується, що українець раніше служив у піхотному підрозділі.

Вибухи на «Північних потоках»: німці знайшли новий слід, який веде в Україну 

Нагадаємо: у березні західні ЗМІ повідомляли, що вже через тиждень після вибухів на «Північних потоках» співробітники неназваної скандинавської делегації у Брюсселі отримали розвідувальну інформацію про те, що за підривами стоять не американці, росіяни чи поляки, а приватна ініціатива з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів