Поділитись:

Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото)

Неділя, 21 травня 2023, 18:02
Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото)

Кожна історична епоха мала свій незмінний колорит, шарм і стиль. Якщо оглядати масив старих фотографій Луцька, то побачимо, наскільки разюче відрізнялися «луки» лучан в різні періоди. І це не дивно, адже одяг і повсякдення дуже залежали від культурної, економічної і навіть політичної ситуації. 

XX століття розвивалося дуже швидко, відповідно, дуже швидко змінювався стиль. За одягом ми можемо легко впізнати, з якого часу людина, – пишуть Волинські новини.

Розкішні широкі сукні майже до підлоги з багатством мережива, різних закручених прикрас, великих кучм на голові відійшли в минуле разом з ХІХ століттям. Після Першої світової війни Луцьк опинився у складі міжвоєнної Польщі. І хоча вона й сама щойно вийшла зі складу Російської імперії, але час у Європі змінювався.

Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото) 

І дух повоєння – це мінімалізм, стриманість, витончена елегантність приталеності, капелюшки, тендітні черевички. Жінка змінювалася не тільки зовнішньо, а й внутрішньо, адже саме цей час приніс розвиток різних рухів за права жінок і відповідних організацій.

Мода 20-х років XX століття базується на геометричних лініях. З жіночого гардероба зникли корсети, довжина спідниць стала значно коротшою, лінія талії була заниженою. Це суттєво полегшило повсякденне життя.

Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото) 

У жіночу моду проникають і чоловічі убори. У гардеробах жінок переважали сукні, проте він поповнився костюмами, пальто. У моді були плісировка, дрібні складки та декоративне оздоблення. Пальта носили прямого крою, інколи звужені до низу. За змоги їх оздоблювали хутряними шалеподібними або круглими комірцями та оторочували хутром по низу і на манжетах.

Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото) Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото) Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото) 

Стильним прийомом залишалися й вишиванки, які вражали майстерністю роботи і часто доповнювали вигляд, аж ніяк не будучи старомодними. Широкого вжитку набув трикотаж. У міжвоєнний час ще більшої популярності зажила косметика. Губна помада, туш, пудра, кольоровий лак для нігтів – усім цим вже користувалися в той час.

Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото) 

Жінки масово носили чорні шерстяні панчохи, іноді з вишивкою на колінах і вище, але будь-яка з них мріяла доповнити своє вбрання парою з недоступного шовку. Зрештою, було винайдено штучний шовк – так званий рейон. Біда була в тому, що цей синтетичний матеріал блищав, а справжній шовк шляхетно переливався. Винахідливим модницям залишалося одне – пудрити панчохи, зменшуючи їх «яскравість» до шляхетного блиску.

Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото) Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото) 

Луцький «бродвей» – вулиця Ягеллонська (тепер Лесі Українки). Щовихідних, за традицією ще попереднього століття, лучани і лучанки виходять на прогулянку у своїх найкращих і наймодніших убраннях. На фото ви не знайдете сумних облич. Попри економічні негаразди тих часів, люди були щасливими і буквально випромінювали радість. Цю радість ми тепер переймаємо з історичних світлин.

Вулиця і мода: стильні лучанки міжвоєння (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024