Поділитись:

Якби Росії вдалося висадитися в Гостомелі, то «Київ був би взятий», – Буданов в інтерв'ю Комарову

Субота, 20 травня 2023, 22:56

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов в інтерв'ю  Дмитру Комарову розповів про активну підготовку РФ до агресії проти України, про те, як ГУР отримує найважливішу інформацію, про те, коли Росія хотіла розпочати повномасштабне вторгнення, і про те, скільки разів росіяни змінювали дату вторгнення.  

«Активно Росія почала готуватись до агресії проти України з 2007 року, і ми знаємо це достовірно. У 2014 році вони скористалися сприятливим для себе моментом, але якби не було 2014 року – це нічого не змінило б – війна була неминучою. Якби у 2014 році захоплення України просувалося більш вдало, росіяни пішли б далі вже тоді. Втім, вони й цього разу рухаються аналогічно: спробували захопити всю Україну – не пішло, ну «давайте наступати там, де йдеться»»,  – сказав Кирило Буданов. 

Він сказав, що повернення кожного метра землі, якщо рахувати в людських життях – обходиться для нас набагато дорожче, ніж його відстоювання.

Начальник ГУР сказав, що полювання на нього зі сторони ворога, йому навіть подобається, бо це означає визнання. 

«Людям, які намагаються мені нашкодити, не щастить. Мені навіть подобається, що на мене йде полювання: перш за все це знак визнання з боку ворога. Це показує, що я хоча б недаремно отримую зарплату», – сказав він. 

Розповів, що найважливішу інформацію ГУР отримує агентурним способом, іншими словами – у живому спілкуванні. Каже, території РФ в України не такий вже й великий штат агентів, хотілося б більше, але й цього достатньо.

За словами глави розвідки, повномасштабне вторгнення Росія хотіла почати ще в березні 2021 року.

«Широкомасштабний наступ мав би розпочатися у березні 2021 року – і в той період їм було б легше, насправді. Але тоді їхні плани були розкриті, і було ухвалено рішення оприлюднити ці матеріали нашим закордонним партнерам, чим було зірвано наступ. Усі приготування РФ, які почалися у лютому та березні, і аж до квітня 2021 року: всі ці переміщення військ, які люди вважали нелогічним, – росіяни їх так і не пояснили, ці маневри. Зрештою сказали: «Ми проводили раптову перевірку». Але з того часу їхні війська так і не йшли з місць дислокації та виходили лише для ротації. Всі ці наметові містечка та місця концентрації техніки – все це залишалося там, аж до 24 лютого – звідки й пішли у бій», – повідомив Буданов. 

Глава української розвідки заявив, що російські окупанти не мали жодного іншого плану щодо захоплення Києва, крім «вдалої» висадки десанту у Гостомелі.

«Ми знали точний час, коли це все має початися. Особливо хвилююче було останнім часом перед настанням. Головним завданням було – зупинити висадку росіян в аеропорту Гостомеля. Тому що весь план росіян полягав у швидкій посадці на аеродромі «Гостомель» і звідти – в'їзд до Києва. Це був їхній єдиний план», – зазначив він. 

Буданов додав, що цілий день 24 лютого 2022 року росіяни намагалися висадити там десант, і свято вірили, що їм це вдасться.

За його словами, не останню роль в цьому зіграла та інформація, яку розповсюджувала українська розвідка.

«Та, в яку вони хотіли вірити, вона все ж таки взяла гору. Чому говорили, що росіяни тупі, не вірили, що все ж таки буде війна: вони не взяли з собою паливозаправники, у них танки зупинялися, не було підвозу припасів, харчів, це все правда. Але ж правда все-таки інакша – їм треба було створити картинку масованого наступу і безальтернативності здачі. І для створення картинки входження цих колон. Так воно було. Ніхто не сподівався воювати, як у Маріуполі. Варіантів таких не було. Вони вірили, що ніхто не зможе створити їм серйозну протидію, і вони зайдуть в урядовий квартал, змінять керівництво. Оскільки, на їхню думку, керівництво держави на цей час мало б кудись утекти, якщо ні – вони його знищили б», – розповів Кирило Буданов.

Глава ГУР додав, що Росія протягом двох тижнів змінювала дату вторгнення. Остаточну інформацію про напад о 4-й ранку 24 лютого Україна отримала приблизно о 15.00 23 лютого.

Водночас він вважає, що якби Росії вдалося висадитися в Гостомелі, то «Київ – був би взятий».

«Головне, що плани росіян були зламані на початку – і стрімка висадка в Гостомелі в них так і не вдалася. Все це затягнулося на півдня, а за цей час прибули підрозділи ЗСУ, які артилерійським вогнем унеможливили таку висадку, навіть у теорії», – зазначив він. 

Він також повідомив один цікавий факт: за чотири дні до вторгнення «Сбербанк Росії», відділення якого були масово в Києві представлені – скупили за максимальним курсом усі готівки, які тільки могли. Ця готівка була вся накопичена в їхніх сховищах. Вони чекали, поки прийдуть «свої», щоби проводити з цими людьми потрібну їм політику, просто видаючи їм готівку.

Проінформував, що перша хвиля ракет та авіаційних ударів були націлені на наші центри радіоелектронної розвідки

«Перша хвиля ракет та авіаційних ударів летіла у наші ключові об'єкти – вони були націлені на наші центри радіоелектронної розвідки. Але це все було марно тому, що приблизно за півтора місяця до цього, вони були винесені в райони. Архіви наші ми вивезли за три місяці до початку», – запевнив він.

Зазначив, що «Книга катів українського народу» – з тими, хто творив звірства – продовжує поповнюватися новими прізвищами. Україна притягне їх усіх до справедливої відповідальності. Для певних осіб за те, що вони вчинили – це може бути лише фізичне знищення.

Підтримка війни проти України серед росіян коливається десь між 73 і 82%.

«Мене не дивує, що росіяни радіють загибелі українців. Коли наші знавці-експерти кажуть: "Ми воюємо лише з російським режимом, а народ там не такий", - це неправда. Усі соціологічні опитування населення РФ, до яких ми маємо доступ, показують, що підтримка війни проти України серед росіян коливається десь між 73 і 82%. Тобто рядовий громадянин Росії – він за цю війну, за руйнування, за вбивства тощо», – зазначив голова ГУР.

Колись пізніше, – додає, – згодом, росіяни говоритимуть «а ми не знали, а нам брехали». Подивіться історію, це завжди з ними відбувається. Наприклад, поразка Росії в Лівонській війні, коли з'явилася опричнина. Ця історія з ними повторюється.

«Ця війна для українців «вітчизняна» саме тому, що у нас все суспільство захищає країну від загарбників. Досить цікавий момент: у нас лінія фронту майже кілометр-кілометр відповідає по довжині лінії фронту в розпал Другої світової війни: від Фінляндії – до Ічкерії», – повідомив  він.

Кажу, що стабільно раз на три тижні виходить нова новина про те, що завтра буде атака з боку Білорусії. Це інформаційні атаки РФ.

За його словами, нині тактичного ядерного удару нічого очікувати. 

Переконаний, що Україна виграє війну, і це вирішене питання. 

«Середньостатистичний громадянин України має нарешті вже повірити у себе, у свій народ, свою армію. І зрозуміти, що ми зрештою виграємо цю війну. І що це вирішене питання», – запевнив керівник ГУР Міноборони. 

Каже, що можлива ситуація, за якої не буде оголошено жодної капітуляції РФ, але при цьому Україна поверне свої межі 1991 року.

Буданов впевнений, що після війни на території Росії з'являться нові державні утворення.

«Після війни Росія одностайно зміниться. Чи з'являться на її території нові державні утворення? З'являться. Росіяни це чудово розуміють. Я думаю, що конфедеративний устрій РФ буде більш-менш прийнятним для всіх», – наголосив він. 

На питання про двійників путіна Буданов розповів, що за останні пів року на офіційні заходи їздив точно не він. 

«У Путіна недарма розвинулися всілякі параної. За останні півроку на офіційні заходи їздить точно не він. Чи живий справжній Путін зараз, чи вже мертвий – ні на що не впливає», – каже він. 

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що Україна матиме багато роботи після перемоги у війні з росією.

«Після перемоги наша боротьба не завершиться: ми отримаємо плюс три мільйони людей, які дев'ять років жили під російською пропагандою – це люди зі зміненою психікою», – наголосив він. 

Буданов впевнений, що день перемоги в Україні буде, але потім розпочнеться складна робота. Країна має сильно видозмінити економіку та переоцінити бачення нових альянсів та союзів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів