Поділитись:

Музею волинської ікони передали 12 давніх артефактів (фото)

П'ятниця, 19 травня 2023, 08:24
Музею волинської ікони передали 12 давніх артефактів (фото)

У музеї волинської ікони відкрили виставку «Світ церковного мистецтва ХІХ–ХХ ст.», де представили реліквії з с. Романів Луцького районного деканату.

Про це повідомили у пресслужбі Волинської єпархії Православної Церкви України.

Священник Денис Клюковський, настоятель храму Святих страстотерпців Бориса і Гліба згаданого села передав цьому закладу 12 артефактів – процесійний хрест, дев’ять хоругов та дві плащаниці. Автором найбільш цікавих експонатів є місцевий художник Володимир Щукін. У церкві Романова зберігається найбільше робіт цього митця.

Він у 1920–1930 рр. оформляв іконостаси та інтер’єри для багатьох православних церков Луцька і навколишніх сіл.

«Із благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла вернісаж творів релігійного живопису та гаптування, хоругов і плащаниць відвідали проректор з наукової роботи Волинської православної богословської академії протоієрей Владислав Фульмес, о. Денис та студенти духовного вишу. Передаючи вітання владики, о. Владислав наголосив на необхідності співпраці церкви і музею у справі порятунку історичних пам'яток», – йдеться у повідомленні.

За словами працівника музею Людмили Карп’юк, в експозиції представлено не всі подаровані пам’ятки – два експонати потребують термінової реставрації.

Заступник директора Волинського краєзнавчого музею з наукової роботи Людмила Мірошніченко-Гусак вручила настоятелеві громади Романова подяку за передачу до фондів музею групи пам'яток літургійного призначення. А душпастир подарував музеєві книгу «Правічна дорога до храму», присвячену історії церкви Святих страстотерпців Бориса і Гліба.

На заході, організованому в переддень Міжнародного дня музеїв, побували: представники влади, музейники, інші поціновувачі прекрасного. Виставка триватиме орієнтовно місяць.

Музею волинської ікони передали 12 давніх артефактів (фото)Музею волинської ікони передали 12 давніх артефактів (фото)Музею волинської ікони передали 12 давніх артефактів (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів