Голову Верховного суду Всеволода Князєва позбавили посади

Вівторок, 16 травня 2023, 17:45

Судді Верховного суду проголосували за дострокове припинення повноважень голови суду Всеволода Князєва.

Про це пише Бабель.

На цій посаді він був з 22 жовтня 2021 року, за – 137, проти голосів немає. Рішення на пленумі 16 травня оголосив голова лічильної комісії Андрій Жук.

Перед цим Князєву висловили недовіру: за — 140 голосів, проти — 2.

15 травня стало відомо, що Князєва спіймали на хабарі в майже $3 мільйони. Хабар був повʼязаний повʼязана із рішеннями на користь бізнесмена Костянтина Жеваго у справі про Полтавський гірничозбагачувальний комбінат. Мовляв, бізнесмен домовився з керівником одного з адвокатських обʼєднань передати хабар керівництву суду, щоб вони ухвалювали «потрібні» рішення. Першу частину хабаря передали 3 травня, а другу – 15 травня. Це зафіксували «на гарячому». За даними слідства, у Верховному суді створили «бекофіс» під керівництвом Всеволода Князєва – адвокатське обʼєднання за гроші допомагало, аби судді ухвалювали потрібні рішення.

Що хотів вирішити Жеваго?

У 2002 році бізнесмен придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. У 2020 році колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу акцій недійсним та повернути їх собі. Проте, суд відмовив колишнім акціонерами.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня Жеваго звернувся до «бекофісу» Верховного суду. Вже 19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення на користь Жеваго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: