Поділитись:

Луцький художник хоче створити серію муралів «Тризуб» (фото)

Вівторок, 16 травня 2023, 17:38
Луцький художник хоче створити серію муралів «Тризуб» (фото)

Луцький художник Андрій Присяжнюк анонсував створення серії муралів «Тризуб». Також наголосив, що має намір оновлювати вже написаний мурал на проспекті Волі раз в декілька років, щоб зображення не втрачало актуальності.

Про це він у вівторок, 16 травня, повідомив у себе на фейсбук-сторінці.  

«Готую один важливий проєкт, тому перед запуском хочу розповісти трішки історії», – йдеться у повідомленні.

У 2015 році автор реалізував свій дебютний масштабний стінопис. В результаті опрацювання різних ідей та концепцій, прийшов до усвідомлення того, що на проспекті Волі має бути саме «Тризуб». За однією з версій в нашому національному символі закодоване слово «воля», що концептуально вписується в середовище. До речі, в сквері, де намальований «Тризуб» Андрія Присяжнюка, похований генерал армії УНР Олекса Алмазів.

«Це була моя ініціатива, як і в більшості проєктів, які я реалізовую, тому я звернувся в міську раду з пропозицією реалізації даного стінопису. До збору коштів долучилися різні підприємці міста, а суму, якої не вистачало, компенсував @caparol_ukraine. Після реалізації першого муралу я мав багато схвальних відгуків, але разом з ними мав багато приватних дискусій про те, що мистецтво не може бути політичним тощо. Нарешті всі ми прийшли до усвідомлення того, що політика у всьому – навіть в балах на Євробаченні», – розповідає Андрій Присяжнюк.

Художник каже, що з часом мурал втратив свій початковий вигляд: зображення дуже вигоріло та полущилось, а комунальні служби в ході реставрації стіни домалювали свої елементи. Тому влітку 2021 року Андрій Присяжнюк мав оновити цей мурал, але через різні організаційні моменти це зробити не вдалося.

«Після повномасштабного вторгнення росії 24 лютого до мене звернулися з пропозицією реалізувати стінопис з патріотичною темою, що було поштовхом для оновлення «Тризубу». Я люблю працювати з пластичними формами, та мені дуже подобається наш герб – це надпотужний символ, саме тому мені постійно хочеться шукати нові «ідеальні» форми та робити власні стилістичні інтерпретації», –  додає митець.

Наразі художник працює над серією Тризубів, і має намір оновлювати мурал раз в декілька років, щоб зображення не втрачало актуальності.

Луцький художник хоче створити серію муралів «Тризуб» (фото)Луцький художник хоче створити серію муралів «Тризуб» (фото)Луцький художник хоче створити серію муралів «Тризуб» (фото)Луцький художник хоче створити серію муралів «Тризуб» (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів