Поділитись:

Реабілітація військових на Волині: які є проблеми та чи будуть зміни (відео)

Понеділок, 15 травня 2023, 20:17
Реабілітація військових на Волині: які є проблеми та чи будуть зміни (відео)

Питання якісної реабілітації в Україні зараз неабияк на часі. У Луцьку волонтери, лікарі та військові зібрались на круглий стіл, щоб обговорити проблеми і перспективи розвитку реабілітації на Волині.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «КонкурентTV».

Якісна та ефективна реабілітація військовослужбовців – одна із найважливіших проблем в Україні, зокрема й у Волинській області. Вона існувала ще від початку війни на Сході, а з повномасштабним вторгненням посилилася, адже кількість поранених бійців зростає щодня. Щоб обговорити нагальні питання цієї галузі у Луцьку зібрали круглий стіл, організований Громадянським Рухом «СВІДОМІ».

«Ми з цим стикнулися вперше у 2015 році, коли приходили перші поранені хлопці і потребували підтримки психологічної, фізичної реабілітації. І реабілітації в сім’ї, щоб вони могли повертатися. Це дуже було важко», – каже Алла Надточій, депутатка Луцької міської ради.

Головний медик Волині Юрій Легкодух зауважив, що цьогоріч МОЗ спільно з Національною службою здоров’я дещо реформували пакети НСЗУ, які підписують комунальні заклади.

«Якщо ми раніше говорили про окремі пакети по реабілітації опорно-рухового апарату, окремі пакети по кардіологічній реабілітації, неврологічній реабілітації, то зараз, сьогодні Міністерство разом з НСЗУ організували реабілітаційну допомогу дорослим та дітям в стаціонарних умовах до 3 років, реабілітаційна допомога дорослим та дітям після 3 років. І є амбулаторна реабілітаційна допомога», – каже Юрій Легкодух, начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА.

Очільник першого на Волині медичного центру реабілітації Ігор Гнетньов розповів, що в суспільстві існують стереотипи щодо поняття реабілітації.

«У нас в свідомості закарбувалося слово «реабілітація» – це такий будиночок в лісі, на березі озера, з доріжкою, масажиком і бюветиком. По суті, це так, це теж реабілітація, але це укріплююча.Якщо медична реабілітація – це практично вся медицина і є реабілітація. Тільки це є медикаментозний, інструментальний, хірургічний і інші напрямки. Це так дослівно. Якщо ми говоримо слово «реабілітація медична», то вона теж регламентована законодавством. І вона визначена на декілька етапів: це є гостра реабілітація, післягостра реабілітація і відновно-довготривала реабілітація», – каже він.

Військовослужбовцям та їхнім сім’ям потрібна ще й фахова психологічна реабілітація. 

«Зараз у нас буде надзвичайно велика кількість військовослужбовців, ветеранів війни, в тому числі і членів родин ветеранів, яким також потрібна ця реабілітація. 03:09 СТИК 03:38 Мені бійці наші кажуть про те, що це добре поговорити з психологом. Тому що військовослужбовці також люди і мають свої проблеми, як і там певні психологічні проблеми, які були ще до війни і війна їх загострила», – каже Тарас Морозенко, військовослужбовець та лікар-невролог.

Окрім того, за словами очільниці благодійного фонду «Волинь SOS» Наталії Ариванюк, деяким бійцям недостатньо того, що можуть запропонувати українські реабілітаційні центри.

«Є складні операції, які не можуть виконати в Україні. Це пластика. щелепно-лицьова хірургія, там де немає щелепи, немає носа. Тут нам також протягують руку класні благодійні фонди. Наприклад, є канадські лікарі, які прилітають цілим бортом у Польщу і оперують наших хлопців. Там же паралельно з ними співпрацюють наші психологи. І по приїзду в Україну ці хлопці залишаються, можна так сказати, на самоті. Якщо у нас відправляється партія хлопців з такими страшними речами на операції за кордон, вони повертаються і ми їх тут маємо як кришталеву туфельку підхопити, щоб, не дай Бог, не нашкодити і не зіпсувати того результату, який могли надати іноземні лікарі, які витрачають свій час, летять за три-дев’ять земель, аби допомогти нашим громадянам.», – каже вона.

На ситуацію з реабілітацією українських військовослужбовців чекають зміни. Одна із них – це запровадження нової можливості допомоги ветеранам війни.

Детальніше дивіться у сюжеті:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів