Поділитись:

У Луцьку розповіли, як відправляють бійців на реабілітацію за кордон (фото)

Автор: Ольга Зейлик |
Понеділок, 15 травня 2023, 15:37
У Луцьку розповіли, як відправляють бійців на реабілітацію за кордон (фото)

У Луцьку в рамках обговорення планів щодо реабілітації військовослужбовців розказали про те, як відправляють бійців на лікування за кордон.

Про це йшлося під час круглого столу, організованого Громадянським Рухом «СВІДОМІ».

Так, відома волинська волонтерка Наталя Ариванюк розповіла, як відбувається співпраця між українськими та закордонними лікарями.

«Ми відправляємо лікарів на безкоштовне стажування в дуже класні клініки. Коли вони повертаються, у них прямо відкриті очі, вони хочуть пробувати цю систему рухати. Це класна сходинка на майбутнє», – каже Наталя.

У Луцьку розповіли, як відправляють бійців на реабілітацію за кордон (фото) 

Також вона розповіла, як українських бійців оперують за кордоном. Так, нещодавно канадійські лікарі прилітали до Польщі, аби зробити операції українським воїнам.

«Є складні операції, які ми не можемо виконати в Україні. Це особливо стосується пластики, щелепно-лицьової хірургії. Тут нам протягують руку благодійні фонди. Наприклад, канадійські лікарі прилітають цілим бортом у Польщу, оперують наших хлопців. Там же паралельно з ними співпрацюють наші психологи», – каже Наталя Ариванюк.

У Луцьку розповіли, як відправляють бійців на реабілітацію за кордон (фото) 

Волонтерка додала, що важливо не переривати ланцюжок реабілітаційних заходів після повернення поранених бійців з-за кордону.

«По приїзду в Україну ці хлопці, можна сказати, залишаються на самоті. Дуже важливо цей процес не переривати, аби воно було закріплено на державному рівні. Бо коли у нас відправляється партія хлопців з такими страшними речами на операції закордон, згодом вони повертаються, і ми тут повинні їх, як кришталеву туфельку підхопити, щоб не нашкодити і не зіпсувати того результату, який змогли надати іноземні лікарі», – зазначила волонтер.

У Луцьку розповіли, як відправляють бійців на реабілітацію за кордон (фото) 

Наталя каже, що вони як благодійний фонд стараються на такі операції відправляти як хлопців, так і наших лікарів. Оскільки потім іноземні та українські медики спільно вирішують, якою має бути подальша реабілітація. Згодом в Україні наші лікарі приймають того чи іншого бійця і продовжують процес відновлення.

«Я би не хотіла, щоб наші бійці відправлялися на реабілітацію за кордон. Я за те, щоб вони були реабілітовані тут, щоб їм допомагав психолог, який пройшов разом з ними те пекло. В нас є шанс зробити це все на високому рівні за прикладом інших розвинутих країн», – додала волонтерка.

Лікар-військовослужбовець Тарас Мороз поділився, що такі схеми з лікування і реабілітації бійців працюють дуже ефективно.

Тарас зазначив, що військовослужбовець його підрозділу нещодавно повернувся з цього проекту. Він був прооперований, отримав поранення в місті Бахмут. Лікар повідомив, що цей боєць поступив на лікування у Польщу, там його прооперували і він залишився надзвичайно задоволеним.

«Він радий, що туди попав, тому що ставлення і організація на гарному рівні. Каже, що на місці канадські лікарі приймають рішення про деталі операції», – зазначив військовослужбовець.

У Луцьку розповіли, як відправляють бійців на реабілітацію за кордон (фото) 

Темою круглого столу була «Реабілітація військовослужбовців у Волинській області». Також на заході були присутні: депутатка Луцької міської ради від фракції «Громадянський рух «Свідомі» Алла Надточій, депутат Луцької міської ради від фракції «Громадянський рух «Свідомі» Михайло Наход, Юрій Легкодух, начальник управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації, Ігор Гнетньов, в.о.директора КП «Медичний центр реабілітації учасників бойових дій ЛМТГ», а також представниця Міністерства у справах ветеранів, заступниця директора департаменту цифрового розвитку та цифровізації, начальник відділу розвитку інформаційних систем та цифрових сервісів для ветеранів Надія Адаменко.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
09:59
24 квітня 2024
10:45
22 квітня 2024
20:15
21 квітня 2024
17 квітня 2024
17:31
09 квітня 2024
04 квітня 2024