Поділитись:

Аби розблокувати «Ягодин – Дорогуськ», Україна скасує вимогу щодо дозволів для польських перевізників

Понеділок, 08 травня 2023, 10:01

фото ілюстративне

В уряді знайшли рішення для розблокування пункту «Ягодин – Дорогуськ» на кордоні з Польщею.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури вирішило тимчасово призупинити вимогу щодо наявності дозволів для польських перевізників, які здійснюють перевезення до України з будь-якої країни Європейського Союзу.

Рішення покликане вирішити ситуацію із блокуванням пункту пропуску «Ягодин – Дорогуськ» з боку польських перевізників і задовольнити одну з ключових претензій страйкарів, а саме – накладання штрафів за відсутність дозволів для перевезень до України з третіх країн ЄС.

«Наша позиція однозначна: такі перевезення не підпадають під Угоду між Україною та ЄС про вантажні перевезення та не є двосторонніми, а відповідно потребують наявності дозволів. Наразі ми надіслали лист до Єврокомісії щодо надання роз’ясненням та на цей час призупиняємо накладення штрафів. Окремо підкреслю: з початку цього року Укртрансбезпека склала лише 4 таких постанови на польських перевізників», – зазначив віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Таким чином, з 8 травня польські перевізники зможуть виконувати перевезення з будь-якої країни Євросоюзу до України без відповідних дозволів та вимог щодо екологічних стандартів транспортних засобів.

«Зараз понад 5 тисяч вантажівок не можуть перетнути наш найбільший пункт пропуску. Розподілити вантажопотік в умовах обмеженої пропускної здатності та блокади морських портів неможливо», – підкреслив заступник міністра Сергій Деркач.

У міністерстві нагадують: відповідно до Угоди між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення, двосторонні та транзитні перевезення не підпадають під вимогу отримання дозволів.

Нагадаємо: 5 травня у звʼязку з акцією протесту польських перевізників перед пунктом пропуску «Дорогуськ – Ягодин» паралізувало рух вантажівок. Міністерство відновлення звернулося до польського уряду з проханням врегулювати ситуацію з блокуванням пункту пропуску «Ягодин – Дорогуськ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів