Поділитись:

«Це важко назвати деревом»: що не так із кронуванням в Луцьку (відео)

Неділя, 07 травня 2023, 11:06
«Це важко назвати деревом»: що не так із кронуванням в Луцьку (відео)

У Луцьку продовжують кронувати дерева. Днями роботи виконували на вулицях Шевченка і Чернишевського.

Суспільне зібрало думки лучан, влади і фахівців про методи і доцільність кронування дерев у Луцьку.

«Дерева понівечили», – думка фахівців

Зі слів арбориста зі столиці, який професійно займається доглядом за деревами Володимира Ветроградського, у Луцьку йому до вподоби дерева на вулиці Лесі Українки, а от дерев на вулицях Шевченка і Чернишевського – ні.

«Це важко назвати деревом»: що не так із кронуванням в Луцьку (відео) 

«Обрізка зроблена неправильно. Можна зробити це було по-іншому. Скоріш за все, виконавці керувалися тим, аби зробити великий об’єм за малий час. Тому що видалена більша частина гілок останніх порядків. Це не можна робити», – каже арборист.

Арборист Володимир ВетроградськийАрборист Володимир Ветроградський
 

Як розповіла голова громадської організації «Нуль відходів Луцьк» Катерина Демидюк, нині дерева, які комунальники встигли кронувати, виглядають понівеченими.

Катерина ДемидюкКатерина Демидюк
 

На думку Катерини Демидюк, луцькі комунальники зрізали забагато крони.

«В законодавстві вказано, що можна зрізати не більше 30 %. Ми бачимо, що дерева лишилися без крони. Це важко назвати деревом. Вони не виконують свою функцію – виробляти кисень. Також на цих деревах не можуть гніздитися птахи, що теж порушує екосистему», – говорить голова громадської організації.

«З метою омолодження», – позиція комунальників 

За словами керівника департаменту житлово-комунального господарства міськради Миколи Осіюка, на Шевченка і Чернишевського працівники підрядної організації зрізали гілки зі старих дерев з метою омолодження. А також ті, які були уражені різними хворобами.

Микола ОсіюкМикола Осіюк
 

Послуги з обрізування гілок дерев на території Луцької міської тергромади вартують майже 4,5 мільйона гривень на рік. Замовником є департамент ЖКГ міськради, роботи виконувала підрядна організація.

«Це важко назвати деревом»: що не так із кронуванням в Луцьку (відео) 

«Я вважаю, що ці роботи проведені правильно. Ми не проводили таку глибоку обрізку. Там була серйозна омела, то це підрізалося. До кожного дерева є індивідуальний підхід. Якесь дерево можна так обрізати, а якесь, аби його зберегти, потрібно обрізати глибоко», – говорить головний комунальник обласного центру Волині.

Що про кронування думають лучани

Як розповів Микола Осіюк, наступне кронування дерев у Луцьку відбудеться восени цього року. З його слів, до цього часу комунальники запозичуватимуть досвід у сусідній області, розроблять методичку по догляду за деревами, а представників громадськості долучать до роботи відповідної спецкомісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів