Поділитись:

У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)

Середа, 03 травня 2023, 11:03
У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)

В селі Іванчиці Луцької громади ростуть унікальні старовікові дерева, ботанічні пам’ятки природи – липи звичайні, вік яких сягає орієнтовно 350 та 250 років. Ці дерева – одні з найстаріших на Волині.

Про це інформує сайт Луцької міської ради.

«Під Іванчицівською липою, якщо вірити переказам, відпочивав сам Богдан Хмельницький. А ще колись давно, у цих місцях жив та працював ірландський парко-будівничий Діонісій Міклер. У селі Іванчиці був закладений ним прекрасний парк у стилі «ампір», і 350 річна липа – єдине нагадування про це витончене творіння паркової архітектури. Яка і сьогодні є надзвичайно унікальним природним та цікавим туристичним об’єктом», – інформує відділ екології міськради.

На жаль, протягом тривалого періоду існування дерева відчули не завжди позитивний вплив людини: у стовбурах утворились численні дупла, розломи, були і підпали. Крони дерев уражені омелою, грибами чагами, які сприяють швидкому відмиранню дерева. Без професійного догляду тривалість існування цих пам’яток природи була б значно обмежена. Через брак ресурсів та фахівців з догляду за такими старовіковими деревами сільські громади дуже рідко доглядали за такими ботанічними пам’ятками належним чином.

«Тому після об’єднання громади значну увагу приділяємо збереженню та відновленню природного ресурсу та надбання, зокрема старовікових дерев, які мають виняткову природну цінність». – зазначають у міськраді.

Для лікування та оздоровлення цих дерев екологи Луцької міської ради запросили високопрофесійного фахівця-арбориста зі столиці Володимира Леоненка, який має чималий досвід по догляду, лікуванню реанімуванню старовікових дерев у багатьох містах України, Київських ботанічних садах.

Роботи розпочали 2 травня з лікування гілок від омели з максимальним збереженням периферії крони на Іванчицівській липі.

Комплексне впорядкування дерев передбачає ще такі види робіт, як лікування порожнин, санітарну та проріджувальну стрижку ярусів гілок, операційне видалення зламаних скелетних гілок, впорядкування анатомічно ненадійних гілок, видалення злоякісних пеньків, узгодження крон дерев між собою, обробка ран високоякісними мастиками.

Роботи будуть проведені в декілька етапів.

В ході виконання робіт та перебування в Луцьку професійного столичного арбориста Володимира Леоненка буде проведений навчальний тренінг для працівників комунальних підприємств, які здійснюють у громаді роботи з догляду за деревами з метою підвищення фахового рівня працівників та обміну передовим досвідом, а також відкриту дискусію щодо проведення формувальної обрізки дерев у нашій громаді.

У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото)У Луцькому районі лікують одні з найстаріших дерев Волині (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів