Влітку в енергосистемі України може виникнути дефіцит

П'ятниця, 05 травня 2023, 00:25

У липні-серпні цього року в енергосистемі може виникнути дефіцит електроенергії, через що Україна буде змушена збільшити імпорт енергоносіїв.

Про це на брифінгу сказав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, – пише Суспільне.

«Під час паводка, коли Укргідроенерго великими гідростанціями мало змогу забезпечувати українців електрикою, на жаль, атомні блоки не були виведені на ремонт. Але судячи з того, що вони не на ремонті зараз, вони мають піти на ремонт влітку. А це означатиме, що літній пік споживання, який припадає на липень-серпень практично немає чим покривати. Тобто в нас буде відчутний дефіцит електроенергії, саме її генерації», – наголосив Олександр Харченко.

Він зауважив, що покрити такий дефіцит можливо імпортом. Але водночас Харченко застерігає, що електрика в такому випадку буде дорогою. Водночас каже Харченко, попередні розрахунки показують, що, можливо, і цього буде недостатньо, й Україні доведеться запускати ті енергоблоки, які можуть працювати тільки на газі.

«І тут вже постає інша серйозна проблема — накопичення газу на опалювальний сезон. Це складне питання, оскільки загальна оцінка додаткових обсягів газу для проходження літнього піка споживання становить близько 2 млрд кубометрів. Газ треба десь купити, і треба транспортувати в Україну, тому що власного газу на ці обсяги в нас точно не вистачить», – зазначив директор Центру досліджень енергетики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: