Поділитись:

СБУ арештувала «приховані» активи Новинського, який купив право видобувати мідь на Волині

Четвер, 04 травня 2023, 11:15
СБУ арештувала «приховані» активи Новинського, який купив право видобувати мідь на Волині

фото ілюстративне

СБУ арештувала «приховані» активи підсанкційного олігарха Вадима Новинського, компанія якого контролювала частку в ТОВ «Інтер Актив», яке мало право видобувати мідь на Волині.

Загальна вартість арештованих активів проросійського олігарха становить понад 10,5 млрд грн, – повідомляє СБУ.

До списку заблокованих активів входить 230 об’єктів нерухомості, якими Новинський володіє через офшорний трастовий фонд.

Серед арештованого майна – елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт «Очаків», приміщення агрохолдингу і торговельні центри в різних регіонах України.

Як відомо, компанія Вадима Новинського «СМАРТ ХОЛДИНГ Н.В.» (Нідерланди) встановила контроль над міноритарною часткою в ТОВ «Інтер Актив», яке на аукціоні Державної служби геології та надр України в травні 2022 р. виграло спецдозвіл на рудоносне поле Заліси-Шменьки (Волинська обл., геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою мідних руд). Згідно з даними YouControl, «СМАРТ ХОЛДИНГ Н.В.» отримав контроль над 24,99 % капіталу ТОВ «Інтер Актив» 22.09.2022.

Встановлено, що для уникнення санкцій РНБО Новинський перереєстрував власні активи на декількох підконтрольних іноземних громадян в офшорних юрисдикціях.

Для реалізації оборудки він залучив афілійованих приватних нотаріусів і державних реєстраторів.

Втім, співробітники української спецслужби викрили злочинну схему і заблокували її.

Раніше, у квітні цього року, за матеріалами СБУ було арештовано майно Новинського на понад 3,5 млрд грн.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки за ст. 111-2 (пособництво державі-агресору), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів