Поділитись:

Житло, освіта, час: з якими проблемами зіштовхнулись українці закордоном (відео)

Вівторок, 02 травня 2023, 21:55
Житло, освіта, час: з якими проблемами зіштовхнулись українці закордоном (відео)

Наприкінці 2022 року уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що через війну 4,9 мільйона громадян України стали внутрішньо переміщеними особами, ще 7,9 мільйона виїхали за кордон.

«7 мільйонів 900 тисяч осіб виїхали за межі країни, шукаючи прихистку за кордоном. Це – 20% від фактичного населення всієї нашої держави», – зазначив Лубінець.

У новому випуску програми «Прайм-Тайм» на телеканалі «КонкурентTV» голова Спілки Українців у Португалії, віце-президент СКУ у країнах Західної Європи Павло Садоха розповів про основні виклики, що стоять перед переселенцями з України у країнах Європи та Португалії зокрема.

Павло Садоха каже, що найбільшою проблемою є питання житла.

«У Португалії це завжди було проблемою дуже високою, невирішеною проблемою, а очевидно, що для переселенців це ще важливіше. Наприклад, що винайти житло потрібно заплатити 2 внески наперед і мати поручителя який погодиться бути поручителем для переселенця», – каже він.

Цю проблему намагаються вирішити на рівні громадських організацій та за допомогою різних урядових програм. Інша проблема, що повстає перед переселенцями це питання освіти для дітей. Голова Спілки Українців у Португалії зазначив, що з 14 000 дітей, що приїхали до Португалії протягом минулого року, лише 4 000 записалося до шкіл на поточний навчальний рік.

«Ми пробуємо підтримувати зв’язки з тими батьками. В нас є мережа суботніх шкіл, але для тих дітей потрібно створювати окремі програми для того, щоб вони продовжили своє навчання, щоб вони були під контролем дорослих. Щоб вони були в українському середовищі, це важливо для нас. І щоб вони продовжили своє навчання, а не переривали його», – пояснює Павло.

Останньою вагомою проблемою за словами Павла Садохи є психологічний стан переселенців. Адже люди не можуть вирішити своє подальше майбутнє. Війна затягнулася, бажання повернутися додому досить високе. А для того, щоб залишатися в іншій країні потрібно вивчати мову, інвестувати в себе і здобувати фах. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів