«Закликаю об’єднуватись», – патріарх Філарет (інтерв'ю)

Понеділок, 01 травня 2023, 21:21

Луцькі журналісти поспілкувалися зі почесним патріархом Православної церкви України (ПЦУ) Філаретом. 

Про Українську православну церкву, події в Україні та вплив москви на Українську церкву патріарх розповів телеканалу «Конкурент TV»

Коли Україна отримала свою незалежність, саме Ви створили у 1991  році Українську Православну Церкву.  Як Ви прокоментуєте те, зараз відбувається в Україні?

Коли Україна отримала незалежність, тобто свою державу, тоді я був Предстоятелем Української православної церкви, спочатку – екзархом. Я розумів, якщо є держава, то має бути автокефальна церква. Греція стала незалежною державою і тут же створила автокефальну церкву, Румунія, Болгарія, Сербія – зробила так само. Користуючись цією традицією, при набутті незалежності Україною, зібрав помісний Собор, на якому були всі єпископи, представники духовенства та миряни. І ми обговорили питання автокефалії Української церкви. Всі підтримали це рішення. Згодом ми звернулись до Московського Патріарха, щоб він на це погодився. Він не відмовив, а сказав, що на наступному помісному Соборі вирішим. Впродовж 30 років були помісні собори, про питання автокефалії не виносилось, тому ми самостійно об'явили Українську церкву – автокефальною.

Звісно, москва через церкву хоче володіти Україною. Тому моску не цікавить автокефалія, її цікавить, чи підпорядковуємося ми москві. Коли ми не мали держави – ми підпорядковувались, а зараз ми незалежні, і тому не підпорядковуємось.  

Детальніше про інші питання – у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: