Поділитись:

У Луцьку хочуть відмовитися від квітів на клумбах: містян кличуть на обговорення

Понеділок, 01 травня 2023, 15:54
У Луцьку хочуть відмовитися від квітів на клумбах: містян кличуть на обговорення

фото ілюстративне

У Гостинному дворі Прайзлерів у Луцьку обговорюватимуть, як громада може відмовитися від однорічних квітів на міських клумбах.

Захід відбудеться 5 травня о 18:00 год на вулиці Кафедральній, 4 з ініціативи ГО «Семиярусна гора».

Члени організації звернулися до міського голови і депутатів Луцької міської ради, розпочавши процедуру місцевої ініціативи, передбачену статутом міста. Наслідком зборів буде винесення на розгляд сесії міськради проєкту рішення щодо відмови від однорічних квітів на території Луцької громади.

На думку організації, однорічні квіти є дуже дорогими, особливо під час війни.

«Мало хто запитує, скільки коштує сумнівна «краса» клумб з однорічними квітковими рослинами. А коштує вона недешево. Адже у вартість сезонного озеленення входить закупівля, зберігання, підготовка ґрунту, посадка, полив й утилізація рослин. Це сотні робочих годин і мільйонні витрати на одне й те саме щороку. У 2023-му департамент ЖКГ витратить на послуги озеленення понад 12 мільйонів грн. Планується, що КП «Парки та сквери м. Луцька» висадить 113 тис. однорічних і дворічних квітів. Лише на закупівлю розсади пішло 2,5 мільйона грн», – зазначають ініціатори зборів.

Водночас команда урбаністів пропонує альтернативу у вигляді багаторічних рослин. На їхню думку, такі насадження «закривають ґрунт, який є джерелом бруду в місті, краще збирають дощову воду та добре переживають зиму. Тож комунальники не мають щороку вигадувати новий візерунок».

На додачу вони називають конкретні рослини, яким підходять кліматичні умови нашого міста.

«Використання багаторічних рослин суттєво економить бюджет та дає змогу озеленити більше місць за менші кошти. Ми переконалися в цьому на власному досвіді, коли минулого літа висаджували багаторічні рослини в Гостинному дворі. Пенісетум: міскантус, физостегія, перстач добре переносять посуху, майже не потребують догляду і їх не треба висаджувати щороку», – зазначають ініціатори обговорення.

У Луцьку хочуть відмовитися від квітів на клумбах: містян кличуть на обговорення 

Водночас представники організації анонсують проведення акустичного вечора відразу після громадського обговорення та робочого тижня. Хедлайнери вечора – гурт «12 дітей», а також AIVEL та Андрій Марчук. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів