Поділитись:

В обсерваторії НАН України пояснили появу Північного сяйва на Волині

П'ятниця, 28 квітня 2023, 23:10
В обсерваторії НАН України пояснили появу Північного сяйва на Волині

У ніч з 23 на 24 квітня волиняни спостерігали в небі незвичне для нас явище – Північне сяйво.

Головна астрономічна обсерваторія НАН України пояснила походження цього дива у коментарі сайту новин Луцька і Волині «Конкурент».

«Північне сяйво є світінням розріджених шарів земної атмосфери на висотах 60 – 100 км під дією сонячного вітру (потоків протонів та електронів). Заряджені частинки потрапляють в земну атмосферу з космосу і під дією магнітного поля Землі спрямовуються до північного або південного магнітного полюса, де вони входять у верхні шари атмосфери, зіштовхуються з молекулами або атомами газів атмосфери, збуджують їх і змушують їх випромінювати видиме світло. Переважне випромінювання – лінії атомарного кисню і молекулярного азоту, які створюють зелено-червону гаму», – пояснюють науковці.

Як зазначили в обсерваторії, за Північним сяйвом можливо спостерігати з декількох місць по всьому світу у високих широтах навколо Арктики та Антарктики. Однак найкращими загальновизнаними місцями в спостереженні за даним природним явищем у широтах 67-70° навколо Арктики є Норвегія, Фінляндія, Швеція, Ісландія, Гренландія, Канада, США, Шотландія.

«Причиною виникнення Північного сяйва на нижчих широтах, ніж зазвичай, також можуть стати магнітні бурі, які викликані викидами корональної маси з Сонця. Це пов'язано із занадто великими, вибуховими викидами плазми і магнітних полів з сонячної корони, які здатні створювати збурення в магнітному полі Землі», – зазначають фахівці.

За формами Північне сяйво розрізняють: дифузне сяйво з дугами від однієї точки горизонту до іншої, а також промені, стрічки, корони, плями. Тривалість Полярного сяйва – від декількох хвилин до декількох діб. Частота його появи корелює з 11-річним циклом сонячної активності, порою року, 27-денним періодом та магнітною активністю.

Нагадаємо: у ніч на 24 квітня в України бачили у небі Північне сяйво. Його спостерігали жителі Києва, Житомира, Луцька, Рівного та інших міст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів