Поділитись:

Чому на Волині з'явилося північне сяйво: повідомили можливу причину

Понеділок, 24 квітня 2023, 10:42

Волиняни спостерігали за неймовірним світлом у небі, що нагадувало північне сяйво. Науковці пояснили можливу причину появи сяйва. 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на повідомлення компанії Space Weather Live.

Незвичайне явище у небі, яке нагадує північне сяйво, помітили жителі багатьох регіонів України. Світлини з яскравими барвами у нічному небі активно поширюювали волиняни соцмережах у понеділок, 24 квітня. Бачили таку красу у Камінь-Каширську, Ковелі, Рожищі та Нововолинську.

Незвичне явище у небі може бути наслідком сильного геомагнітного шторму, який за повідомлення компанії Space Weather Live відбувся 23 квітня.

 

Довідково:
Північне сяйво (воно ж полярне сяйво) – це оптичне явище світіння окремих ділянок нічного неба в полярних районах, яке швидко змінюється. Виникає у верхніх шарах атмосфери планети під впливом потоків заряджених частинок, які магнітне поле планети спрямовує до полюсів.
Зазвичай на Землі такі сяйва спостерігаються на відстані 20-35° від магнітних полюсів Землі одночасно на всіх довготах, але з різною інтенсивністю. Київ знаходиться на широті 50°, тому для цього регіону планети такі явища є надзвичайно рідкісними.
Надрукувати
мітки:
коментарів