Поділитись:

Як росіяни орендують у Луцьку квартири (фото, відео)

Автор: Максим Косюр |
Субота, 29 квітня 2023, 14:02
Як росіяни орендують у Луцьку квартири (фото, відео)

Орендувати квартиру на місяць, день чи тиждень – не проблема для Луцька. У місті є безліч орендодавців, які забезпечать вам дах над головою. Проте чи готові вони прихистити росіянина?

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, чи зможе росіянин винайняти житло у нашому місті.

Ми вирішили звернутися до агентств з оренди житла та поговорити напряму з власниками квартир. Наш журналіст представлявся 20-річним Антоном, який разом із дівчиною шукає житло. Проте паспорт у юнака, на жаль, російський. Спойлер – відповіді орендодавців нас, м'яко кажучи, неприємно здивували. 

OLX та групи у Facebook

Одним із популярних способів знайти житло у Луцьку є тематичні групи у соціальних мережах та інтернет-ресурси, які на цьому спеціалізуються. Спочатку ми вирішили зателефонувати лучанам, які залишили свої контакти у фейсбук-групах. Адже так ми зв’яжемось напряму з власниками квартир. Відповіді потенційних орендодавців нас здивували.

Будинок на проспекті ВоліБудинок на проспекті Волі
 

У першому оголошенні, на яке ми натрапили, здавали житло в районі Київського майдану. За 8 500 гривень нам обіцяють простору студію та непогані умови. Ми зв'язалися з Людмилою, яка виклала оголошення, та поцікавились, чи не буде вона проти орендаря з «іншої» країни. Вона нас запевнила, що з цим проблем не виникне. До того ж, як тільки вона почула російську мову, то одразу перейшла на неї, тому нам довелось перекласти її слова українською.

«Квартиру можна буде завтра подивитися, я вільна цілий день. Договір укладаємо за вашим бажанням. Заради Бога, проблем з паспортом не буде», – каже жінка.

Оголошення ЛюдмилиОголошення Людмили
 

Орендодавиця Наталія шукала на довготривалий термін орендарів у квартиру в районі вулиці Володимирської. За 10 000 гривень вона пропонує вмебльоване й затишне місце для проживання сімейної пари. Під час розмови з нами вона також перейшла на російську мову і запевнила, що жодних проблем з російським паспортом нашого «Антона» не виникне. Крім того, орендодавиця запропонувала оформити договір на вигадану дівчину росіянина, бо за нашою легендою вона українка. 

«Так, договір укладаємо, там прописані усі нюанси по оплаті. Оформимо його тоді на дівчину, у чому проблема?» – запевняє пані Наталя. 

Оголошення НаталіОголошення Наталі
 

Ми зателефонували ще п'ятьом орендодавцям, аби з'ясувати, чи усі люди настільки гостинні до жителя країни-окупанта. Результати нас неабияк здивували, адже тільки двоє людей нам відмовило. Решті, як-то кажуть, гроші не пахнуть. 

Агентства з оренди житла та рієлтори

В одному з популярних агентств міста, де працює пані Оксана, на наше прохання з пошуку житла відгукнулися, але були дуже не певні чи власники квартир захочуть здавати житло «росіянину». Спочатку наша розмова йшла непогано. Нам розповіли про умови співпраці, доступні квартири та нюанси з укладення договору оренди. Проте після того, як ми повідомили, що у «Антона» російський паспорт, то працівниця агентства розгубилася. Жінка повідомила, що в такому випадку їй необхідно проконсультуватися з власниками житла. До слова, розмовляли з нами лише українською.

«Є за 10 500 у новобудові. Договір укладаєте з власниками, коли берете квартиру в оренду. Російський паспорт? Я мушу запитати у власників, тоді передзвоню вам», – каже пані Оксана.

Багатоквартирний будинок у ЛуцькуБагатоквартирний будинок у Луцьку
 

Проте нам так і не зателефонували, і ми набрали її самі.  Вона нам повідомила, що власники проти російського орендаря, а інших варіантів на поселення у неї немає. Пізніше ми зізнались пані Оксані, що насправді з нею говорив наш журналіст. Тоді працівниця агентства розповіла, що взагалі не зв'язувалась з власниками квартири, адже, на її думку, це навіть не варте їх уваги.

«Я навіть не турбувала їх, скажу відверто. У людей мають бути якісь принципи, я не хочу такого робити. З російським паспортом до мене, правда, вперше звертаються, але я навіть не хотіла більше варіантів пропонувати», – розповідає пані Оксана.

Квартири у ЛуцькуКвартири у Луцьку
 

Рієлторка Ірина, яка працює самостійно, анітрохи не здивувалась, почувши, що в орендаря є російський паспорт. Спочатку ми обговорили з нею базові моменти оренди – хто житиме, який район у місті має бути та бажану ціну. Проте після цього поцікавились, чи не буде російське громадянство проблемою для неї та орендодавців. Вона запропонувала не акцентувати на цьому увагу, а краще показувати документи дівчини «Антона», яка має український паспорт.

Що ж ми маємо?

Як бачимо, росіянам, попри повномасштабне вторгнення, завжди раді у Луцьку, і знайдуть рішення, аби такий гість зміг поселитися в місті. Ми домовилися про перегляд житла із п'ятьма власниками квартир, і тільки двоє нам відмовили. Серед чотирьох опитаних рієлторів та агентств, тільки одна пані Оксана відмовила нам у поселенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів