Поділитись:

Чорнобиль на екрані: що подивитися про катастрофу (добірка)

Середа, 26 квітня 2023, 18:00
Чорнобиль на екрані: що подивитися про катастрофу (добірка)

26 квітня 1986 року, 37 років тому, сталася одна з найбільших в історії людства техногенних катастроф – Чорнобильська. Вибух на четвертому реакторі АЕС став трагедією для усього людства, наслідки якої ми відчуваємо до сьогодні. Чорнобильська трагедія пройняла всі сфери життя – від науки до побуту. Трагізм ситуації став основою для чималої кількості фільмів та серіалів світового кінематографа, щоб показати Чорнобильську зону відчуження з різних ракурсів.

Редакція сайту новин Луцька «Конкурент» підготувала для вас добірку фільмів та серіалів про Чорнобиль та Прип’ять, серед яких є як художні картини, так і документальні.

Серіал «Чорнобиль» 

Країна: США, Велика Британія

Жанр: історична драма  

Справжній хіт HBO, який очолює майже всі рейтинги найкращих стрічок та серіалів про Чорнобиль. В основі сценарію Крейга Мейзіна лежить книжка Світлани Алексієвич «Чорнобильска молитва» – мабуть, найвідоміший текст про Чорнобиль. Не боячись показати справжнє значення аварії на реакторі, «Чорнобиль» досліджує вплив трагедії на людей у районі вибуху, тих, хто ліквідовував катастрофу, і політичні суперечки про те, хто винен і як боротися з наслідками. На момент свого виходу «Чорнобиль» був найрейтинговішим серіалом в історії, а також заслужено здобув свої премії «Еммі». 

Серіал «Чорнобиль»: справжня Людмила Ігнатенко

Історія її життя сколихнула увесь світ. Після прем’єри американського серіалу «Чорнобиль» долею вдови одного з пожежників, який приборкував вогонь на ЧАЕС, зацікавилися мільйони. Рейтинги стрічки зашкалювали, її творці здобули престижні нагороди.

Сама ж Людмила Ігнатенко – прототип головної героїні серіалу – дізналася про свою роль, коли серіал вийшов на екрани. У жінки розривався телефон. Журналісти дзвонили їй у двері квартири. І, зрештою, Людмилі навіть довелося поїхати з Києва. Такий успіх стрічки її аж ніяк не тішив. Жінку хвилювало риторичне питання, на яке продюсери HBO їй досі не відповіли. Чому ніхто не спитав, чи хоче вона, щоб про неї, її Васю та їхню дитину дізнався увесь світ?

«Брама»

Країна: Україна

Жанр: Містичний триллер

Фільм українського режисера Володимира Тихого «Брама»» – екранізація п’єси популярного українського драматурга Павла Ар’є "На початку і наприкінці годин". Це колоритна, містична історія про дивну сім’ю, що живе в Чорнобильській зоні відчуження. Головний персонаж фільму – баба Пріся, чаклунка чи чарівниця, яка розмовляє з русалками й вживає галюциногенні гриби. У головній ролі – акторка «Молодого театру» Ірма Вітовська, якій образ ексцентричної баби Прісі дуже вдався. Тим, хто цікавиться темою Чорнобиля, радимо також переглянути однойменну виставу в Молодому театрі – бабу Прісю в ній також зіграла неперевершена Ірма Вітовська.

«Чорнобильські бабусі»

Країна:США

Жанр: документальне кіно

Близько 100 жінок ні за що не полишать своїх рідних домівок у радіоактивній чорнобильській зоні відчуження. У той час, як більшість їхніх сусідів уже давно виїхали, а чоловіки померли, ця вперта жіноча компанія все ще тримається, – ба більше — горя не знає, — живучи на отруйній землі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів