Аналітики пояснили, чому Пригожин закликає закінчити «СВО»

Субота, 22 квітня 2023, 08:45

Заклики Євгена Пригожина до Кремля закінчити так звану СВО та зосередитися на закріпленні російських сил на окупованих територіях може свідчити про те, що засновник ПВК «Вагнер» знайшов союзників у Міністерстві оборони рф, які підтримують тимчасове заморожування війни в України.

Аналітики ISW наголошують, що на початку квітня Пригожин публічно відновив співпрацю з Міноборони рф та, схоже, повернув собі частину наданих Кремлем привілеїв після багатомісячної ворожнечі з російським військовим командуванням, – пише Українська правда.

В інституті вважають, що співпраця Пригожина з Міноборони рф вказує на те, що очільник «Вагнера», ймовірно, досягнув домовленостей з російським військовим командуванням, запропонувавши путіну виступити з пропозицією про тимчасове припинення вогню. Таким чином, йдеться у звіті, Пригожин хоче повернути собі можливість нарощувати сили та розширити політичні перспективи напередодні парламентських і президентських виборів у рф.

В інституті зауважили, що раніше Пригожин також критикував максималістські цілі путіна щодо війни в Україні та робив песимістичні прогнози про те, скільки часу знадобиться рф для захоплення Донбасу. Відповідні заяви, припустили в ISW, ймовірно, є частиною наративу про припинення вогню.

Аналітики інституту також відзначили, що клуб «Розгніваних патріотів», одним з очільників якого є Ігор Гіркін, нещодавно звинуватив Пригожина в підтримці зусиль, спрямованих на заморожування війни в Україні.

«Це звинувачення може свідчити про те, що Пригожин знайшов покровителя, ймовірно пов'язаного з російським Міноборони, який підтримує тимчасове заморожування війни в Україні з політичних причин», – йдеться у звіті.

«Тимчасове припинення вогню в Україні і затягування війни піде лише на користь росії, оскільки дозволить їй відновити свої сили і послабити підтримку України з боку Заходу. Росія використовуватиме окуповані території України як плацдарм для майбутніх наступальних операцій після того, як відновить свою боєздатність», – підсумували в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: