Поділитись:

Контрнаступ буде складним та ризикованим, – ЗМІ

Неділя, 16 квітня 2023, 14:41
Контрнаступ буде складним та ризикованим, – ЗМІ

Американські аналітики пояснили, що контрнаступ України, який готується, може бути дуже складним з огляду на готовність Росії та відсутність переваги в повітрі.

Про це розповідає Financial Times, – передає Українська правда.

«З одного боку буде близько 35 тисяч українських солдатів, посилених західними бойовими танками. Вони протистоятимуть більш ніж 140 тисячам ворожих солдатів на 950-кілометровій лінії фронту. Розділяти ці два війська буде смертоносна смуга перешкод із мін, земляних споруд і танкових загороджень, встановлених росіянами. Скоро настане день, коли Україна спробує прорвати російські фронтові укріплення. Успіх чи невдача визначать перебіг бойових дій і силу Києва в переговорах із Москвою щодо врегулювання конфлікту», – йдеться у повідомленні.

Однак аналітики та військові чиновники попереджають, що бойові дії обіцяють бути важкими.

По-перше, операції з прориву винятково складні, оскільки вимагають синхронної роботи всіх військових підрозділів - від артилерії й танків до збору розвідданих та інженерів.

До труднощів додається відсутність в українців переваги в повітрі. Востаннє західні танки зустрічалися з радянськими Т-72 в Іраку 2003 року, але тоді коаліція на чолі зі США мала велику перевагу в повітрі.

Українцям, пише видання, також не вистачає важливого повітряного прикриття, щоб зупинити атаки російських винищувачів, які можуть атакувати західну техніку.

«Класичний підхід у сухопутному наступі полягає в тому, щоб прорватися в тил супротивника, на одній ділянці або декількох, і завдати концентрованого удару по центру тяжіння противника. Успішні приклади без переваги в повітрі рідкісні», – каже Бен Баррі, колишній командир британського бронепіхотного батальйону.

ЗМІ зазначає, що точне місце проведення атаки залишається таємницею, проте одним зі стратегічно важливих для Росії районів є Мелітополь. Але російська армія, усвідомлюючи ризик, уже підготувала в цьому регіоні лінії оборони.

За даними військових аналітиків, російська оборона зазвичай складається з мінного поля, за яким ідуть лінії бетонних стовпчиків пірамідальної форми, званих «зубами дракона», щоб уповільнити рух механізованих частин. За ними розташовується ще одне мінне поле, ще через 400 м – лінія траншей і бліндажів, а через 500 м – протитанковий рів.

За словами Баррі, спочатку потрібно розчистити мінну смугу для проходження танків і техніки, потім – знищити «зуби дракона», можливо, за допомогою танків, оснащених плугами, а наприкінці – пройти рови за допомогою спеціального обладнання для створення мостів.

«Найскладніше – синхронізувати дії різних частин, а армія України, «хоч і вміла проводити маневри невеликого масштабу, має обмежений досвід загальновійськових операцій такого масштабу», – кажуть аналітики.

Крім того, українські війська, пише FT, втратили значну частину своїх найдосвідченіших солдатів, нібито втративши, за оцінками, до 120 000 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів