В Україні започаткували нове свято в день затоплення крейсера «Москва»

Четвер, 13 квітня 2023, 19:41

Володимир Зеленський підписав указ про створення Дня працівника оборонно-промислового комплексу України, який відзначатиметься 13 квітня.

Відповідний указ №214/2023 опубліковано на сайті глави держави, – пише Суспільне.

«Враховуючи важливе значення оборонно-промислового комплексу для забезпечення національної безпеки та захисту державного суверенітету України, значний внесок працівників оборонно-промислового комплексу у зміцнення обороноздатності держави, постановляю: установити в Україні День працівника оборонно-промислового комплексу України, який відзначатиметься щороку 13 квітня», – йдеться в документі.

Зазначається, що указ набирає чинності з дня його публікації.

Володимир Зеленський наголосив, що саме 13 квітня рік тому крилатими протикорабельними ракетами «Нептун» українського виробництва було уражено й потоплено флагман Чорноморського флоту РФ – ракетний крейсер "Москва".

«Сьогодні в нас – визначний день, коли ми згадуємо історичну подію для нашої держави, коли вшановуємо всіх, хто забезпечує саму можливість таких історичних подій для нашої незалежності, для нашої України, для всього нашого українського народу», – сказав президент.

За словами Зеленського, ракета українського виробництва допомогла навести лад в українській акваторії Чорного моря. Це було перше застосування «Нептуна» у бойових умовах, і воно стало історичним.

Президент підкреслив, що нині є багато успішних прикладів застосування зброї українського виробництва, техніки й снарядів – усього того, що виробляється в Україні або спільно з нашою державою.

«Маємо знати свою силу, шанувати свій потенціал і всіх, хто це щоденно забезпечує» – наголосив він.

Зеленський підкреслив, що Україна має розвивати й нарощувати виробництво вітчизняного озброєння, ракет, снарядів, техніки та двигунів. За його словами, Україна вже почала виробляти артилерію, гармати, снаряди, розвиває нові технології в напрямку виробництва БПЛА та морських дронів.

«Український оборонно-промисловий комплекс може стати й, впевнений, стане однією з ключових галузей нашої економіки, як це й мало б бути від часу здобуття нашої незалежності. Ми бачитимемо відповідні збільшення обсягів державного замовлення», – сказав Володимир Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: