Поділитись:

У найдовшому луцькому будинку не можуть поділити трубопровід

Вівторок, 31 січня 2017, 16:37
У найдовшому луцькому будинку не можуть поділити трубопровід

Кілька голів луцьких ОСББ, розташованих на проспекті Молоді та Соборності, нарікають на те, що їм доводиться обслуговувати трубопровід, який є спільним для 149 під'їздів, що входять до найдовшого будинку Луцька.

Звернення голів ОСББ озвучив депутат Луцькради Петро Бойко на "архітектурній" комісії 31 січня.

Як розповів депутат, коли ці будинки зводили, все було спільне: комунікації, гаряча вода, холодна, опалення. Раніше більшість мереж обслуговували "жеки". Після того, як в кількох будинках було створено ОСББ, їх обслуговують по-різному.

Через під'їзди, які створили ОСББ, мовляв, проходять транзитні трубопроводи товщиною 100, 150 мм. Зі слів Петра Бойка, ОСББ для нормального функціонування достатньо було б труб товщиною 50 мм, однак доводиться забезпечувати постачання води й тепла в інші будинки, які не входять до ОСББ.

В інших містах, наводить приклад депутат, транзитні трубопроводи передано комунальним підприємства з постачання води чи тепла.

"Ми б хотіли, щоб ці транзитні трубопроводи передати на "Луцькводоканал" та "Луцьктепло"", – зауважив Петро Бойко. Ще одна пропозиція – аби комунальні підприємства сплачували кошти за транзит.

Представники комунальних підприємств ідею Петра Бойка не підтримали.

Директор департаменту ЖКГ Юрій Крась, зокрема, зауважив, що таке розміщення труб передбачено схемою. Перенести їх можна, проте це занадто дороговартісна робота.

Крім того, зі слів Крася, ці труби не можна назвати транзитними, оскільки їх також використовують згадані ОСББ.

"Я не бачу можливості, щоб місто доплачувало вам за те, що ви хочете щось розгалужити", – зазначив Юрій Крась.

Крім того, зауважив він, згідно з постановами Уряду, комунальні підприємства не мають права взаємодіяти з ОСББ, щоб спільно здійснювати обслуговування мереж.

Як зазначив директор товариства "М.Ж.К" Валерій Ковалюк, в будинку є 149 під'їздів і враховуючи це, розділити мережі складно. У кожен будинок, каже Ковалюк, потрібно вкласти близько 1 млн гривень.

Головний інженер "Луцькводоканалу" Сергій Строк своєю чергою додав, що їхні спеціалісти працюють 24 години на добу і готові обслуговувати як будинки, підпорядковані ЖКГ, так і ОСББ.

Заступник директора "Луцьктепла" Віктор Мельник підтримав колег і додав, що в Луцьку є лише один будинок, де транзитна мережа – на вулиці Потебні.

Голова комісії Андрій Козюра підсумував, що вихід з цієї ситуації знайти складно. У Радянському Союзі, мовляв, не передбачили, що будуть створені окремі структури, які хотітимуть максимально зекономити. Виходом було б, якби весь будинок об'єднався в ОСББ.

У підсумку голова комісії запропонував напрацювати відповідне звернення до Кабміну, щоб розібрати таку ситуацію. Члени комісії рішення підтримали.

Надрукувати
мітки:
коментарів