В Україні хочуть збільшити допомогу при народженні дитини

Вівторок, 31 січня 2017, 15:38

Депутати Верховної Ради України пропонують збільшити матеріальну допомогу при народженні дитини до 70 460 гривень.

Відповідний законопроект про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" зареєстрували у Верховній Раді 24 січня.

Як зазначається у пояснювальній записці, Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо призначення допомоги при народженні дитини та порядку її виплати розроблено з метою надання додаткових соціальних гарантій сім'ям, особливо сімей, які мають трьох і більше дітей, що сприятиме підвищенню народжуваності в Україні.

За даними ООН, за народжуваністю Україна посідає 172 місце. Упродовж 20 років смертність в Україні значно перевищує темпи народжуваності. Головною причиною негативної динаміки народжуваності є погіршення економічного становища в країні та відсутність фінансової стабільності в молодих родинах, що є важливим для прийняття рішення про народження дітей.

Автори законопроекту зазначають, що в Україні майже 400 тисяч сімей мають трьох і більше дітей. За статистичними даними, у багатодітних сім'ях виховується близько 20 % всіх дітей в країні, а багатодітні сім'ї становлять близько 4 % від загальної кількості українських сімей.

"Близько 76,4 % від загальної кількості українських сімей з трьома і більше дітьми живуть за межею бідності. Тому держава повинна дбати про багатодітні родини та надавати всіляку підтримку", – йдеться у пояснювальній записці.

Тому пропонується збільшити розмір виплат, змінити порядок призначення допомоги при народженні дитини, збільшити одноразову виплату, з чітким урахуванням прожиткового мінімуму на момент народження дитини, а також забезпечити щомісячну виплату упродовж трьох років у розмірі, не меншому від прожиткового мінімуму для дітей 6 років.

Допомогу при народженні дитини пропонується надавати у такому розмірі:

  • на першу дитину — 52 розміри прожиткового мінімуму (з 01.01.2017 — 70 460 грн);
  • на другу дитину — 70 розмірів прожиткового мінімуму (з 01.01.2017 — 94 850 грн);
  • на третю та кожну наступну дитину — 120 розмірів прожиткового мінімуму (з 01.01.2017 — 162 600 грн).

Пропонується першу виплату допомоги здійснювати одноразово:

  • при народженні першої дитини – у розмірі 15 прожиткових мінімумів,
  • при народженні другої дитини – у розмірі 25 прожиткових мінімумів,
  • при народженні третьої та наступної дитини – у розмірі 40 прожиткових мінімумів.

Решту суми допомоги пропонується виплачувати протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Щомісячний розмір виплати допомоги не може бути меншим від розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на момент здійснення виплат.