Поділитись:

Спартак Суббота міг брехати про свою освіту та роботу: гучне розслідування

Середа, 12 квітня 2023, 09:00
Спартак Суббота міг брехати про свою освіту та роботу: гучне розслідування

Психотерапевт Ілля Полудьонний декілька місяців збирав докази обману та шахрайства Спарта Субботи – зірковий «психотерапевта» та співведучого YouTube-проєкту «Подкаст-терапія». Розслідування з усіма посиланнями та фактажем опублікували в онлайн-медіа Свідомі.

Автор стверджує, що Спартак 5 років видавав себе за кандидата наук ще до захисту дисертації, брехав про регалії психіатра і лікаря-психолога, а також про публікацію в авторитетній базі Scopus. Також він припускає, що у Субботи може не бути медичної освіти, а ще, ймовірно, працював з ОПЗЖ. 

Зв’язки з ОПЗЖ

Спартак Суббота лише з кінця 2019 року почав працювати в Інституті когнітивного моделювання, однак з кінця 2018 року вже не просто вів активне політичне життя як політичний психолог, а ще й працював в Seetarget. 

Обидві організації пов'язані спільним бенефіціаром та були помічені у зв'язках з політичною партією ОПЗЖ. Seetarget, і собі, підозрюється в прихованому піарі на користь різних політичних сил (включно з ОПЗЖ) із використанням команди різних спеціалістів, серед яких був і Спартак Суббота. Якщо це так, то Спартак Суббота використовував професію психолога і психотерапевта, щоб вводити в оману людей.  А в інтерв'ю Сергію Лиховоді розповідає, що «в політичному плані абсолютний нуль». 

Брехня про регалії 

З 2017 року Спартак Суббота публічно представлявся кандидатом психологічних наук – це за 5 років до того, як офіційно здобув цей ступінь. До того ж для здобуття кандидатської Суббота публікувався в науковому журналі American Journal of Fundamental, Applied & Experimental Research, який зареєстрований за адресою церкви, а у контактах – українські імена. За даними розслідування, цей науковий журнал створений в Україні, лежить на українських серверах, керується редакторською командою українців з України, але має фізичну адресу в США. 

Спартак Суббота міг брехати про свою освіту та роботу: гучне розслідування

Також Ілля Полудьонний підозрює, що Спартак не писав своїх наукових робіт самостійно, бо його тези зі статей інколи зовсім протилежні до озвучених на подкастах. А стверджує, що Суббота не є лікарем-психіатром, бо не має медичної освіти. До слова, ніхто також не може підтвердити, що Спартак навчався у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця, автор розслідування знайшов лише тих, з ким Суббота вчився в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова за спеціальністю «Психологія».

Спартак працював не в Службі безпеки України, а в ТОВ «Спілка безпеки України», на чому маніпулював. До того ж наразі він не належить до спільноти когнітивно-поведінкових терапевтів.

Ім’я

Спартак Суббота міг брехати про свою освіту та роботу: гучне розслідування

Психолог і член Національної психологічної асоціації Артем Осипян, з яким Спартак дружив і вивчав КПТ, розповів, що Субботу звати не Спартак, а Олександр. Це підтвердив одногрупник Спартака з військового ліцею у Боярці, де той колись навчався. Проте сам Спартак неодноразово казав, що це його справжнє ім’я, яке вказане у свідоцтві про народження.

Дивні стосунки з клієнтками 

Артем Осипян розповів автору розслідування, що до нього зверталися близько 5 колишніх клієнток Спартака зі скаргами на порушення етики. Однак з них, Анна, підтвердила дивні дії Спартака. Спершу, розповідає вона, він справив враження інтелегента. А далі дозволяв сідати близько до клієнтки, торкатися її, надмірно піклуватися про неї, дозволяти не оплачувати візити, давати дивні коментарі і, врешті, відверто фліртувати.

До слова, Спартак Суббота заявляв, що працював з жінками, які пережили сексуальне насилля під час окупації в Бучі. Є ймовірність, що Спартак Суббота бреше про роботу з постраждалими від насильства жінками. Однак в будь-якому разі це проблема. 

***

Автор стверджує, що весь цей час Спартак Суббота робив все, щоб легітимізуватися настільки, щоб не могло виникнути навіть питання, що щось не ок з його регаліями. І весь цей час брехав. 

Перші роки брехав достатньо обережно.  

Однак з приходом війни прийшов неочікуваний успіх проєкту «Подкаст терапія», де стало важко не помітити псевдоекспертизу Спартака Субботи. Разом зі швидкими успіхами прийшла і втрата контролю.

Видання звернулося за коментарем до Спартака, однак наразі відповіді не отримало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів