У світі вперше народилися діти з пошкодженнями мозку через коронавірус у їхніх мам

Понеділок, 10 квітня 2023, 00:57

Лікарі і раніше підозрювали, що COVID-19 може впливати на мозок плоду під час вагітності хворої жінки. Але прямі докази цього з'явилися тільки зараз. У США COVID-19 спричинив пошкодження мозку у двох немовлят, чиї матері заразилися під час вагітності.

Вірус SARS-CoV-2 проник через материнську плаценту, повідомляє УП.Життя.

Відповідне дослідження опублікували вчені з Університету Маямі у науковому розділі «Педіатрія» на платформі American Academy of Pediatrics.

Обидва немовляти мали серйозні затримки в розвитку. Один з малюків помер у віці 13 місяців.

У жодного з немовлят не було позитивного тесту на вірус SARS-CoV-2, але був високий рівень антитіл до COVID-19 в крові, сказала неонатолог і доцент педіатрії в Університеті Майамі Мерлін Бенні. 

За її словами, це свідчить про те, що вірус перейшов від матері до дитини через плаценту.

Вченим відомі деякі віруси, які можуть проникати через плаценту і викликати ураження мозку плода – зокрема цитомегаловірус, краснуха, ВІЛ та вірус Зіка. 

Раніше SARS-CoV-2 виявляли у тканинах мозку дорослих, і деякі експерти підозрювали, що він також може впливати на плід.

«Це перший раз, коли ми змогли продемонструвати вірус в організмі плода при трансплацентарному проходженні», – розповів на брифінгу доктор Майкл Пайдас, завідувач кафедри акушерства та гінекології в Університеті Маямі. 

Немовлята народилися у молодих мам, які отримали позитивний результат на коронавірус під час другого триместру вагітності.

Це сталося у розпал пандемії 2020 року, коли поширювався найбільш небезпечний штам «Дельта», а вакцин не було.

Одна жінка мала лише легкі симптоми і виносила дитину до кінця терміну, а інша настілька нездужала, що лікарям довелося прийняти пологи на 32-му тижні вагітності.

У новонароджених були судоми з першого дня життя. При народженні у дітей не було мікроцефалії, як це трапляється при вірусі Зіка. 

Однак мікроцефалія розвинулася з часом, оскільки мозок немовлят перестав рости нормальними темпами.

Команда знайшла докази наявності вірусу в плацентах обох матерів. 

Розтин мозку дитини, яка померла, також виявив вірус COVID-19. Це означає, що ураження було спричинене саме інфекцією.

Акушер-гінеколог з Університету Маямі Шахназ Дуара каже, що такі випадки рідкісні, але жінкам все одно варто повідомити педіатрів, якщо вони хворіли на COVID-19 під час вагітності.

Адже деякі вади мозку можуть бути непомітні, поки діти не підуть до школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: