Кого не торкнуться зміни термінів дії водійських прав

Неділя, 29 січня 2017, 15:19

МВС пояснило плановані нововведення щодо водійських прав.

Нововведення МВС щодо терміновості водійських посвідчень не торкнуться водіїв, які на момент набрання чинності нових правил будуть мати посвідчення з терміном дії на 30, 50 років і безстрокові, – повідомляють на сайті МВС.

"В рамках імплементації європейських угод в Україні планується внесення змін до процедури отримання та користування посвідченням водія. Йдеться насамперед про видачу єдиного типового посвідчення водія, що відповідає європейським вимогам, з встановленим мікрочіпом, який підвищує рівень захисту документа від підробок", – йдеться в повідомленні.

У другій половині 2017 планується представлення на розгляд до профільного комітету Верховної Ради законопроекту, згідно з яким в посвідченнях водія з'являться додаткові категорії. Зараз вони формуються.

Термін дії нового посвідчення складе від 5 до 15 років в залежності від категорій. Таким чином, водії категорії В зможуть користуватися своїм посвідченням 15 років, а категорії С і D – 5 років. Після завершення терміну дії документа водій повинен пройти медичний огляд для перевірки психофізичного відповідності. Опрацьовується також питання про підтвердження практичних і теоретичних навичок водіїв, правда, це буде стосуватися виключно профільних категорій.

"По-перше, ми працюємо над системою змін в площині отримання водійського посвідчення – це розробка нових екзаменаційних білетів, встановлення фото і відео-фіксації під час здачі іспитів. Важливим стане саме підтвердження психофізичного стану людини, який впливає на здатність безпечно користуватися машиною. Крім того, для підвищення рівня захисту від підробок в нових посвідченнях водія планується установка мікрочіпа ", – коментує керівник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій.

Очільник Головного сервісного центру МВС додає, що закон зворотної дії немає, а отже водії, які на момент вступу в дію нових правил матимуть посвідчення водія із терміном дії на 30, 50 років та безстрокові, зможуть користуватися посвідченням відповідно до вказаного у них терміну.