УЄФА обговорить виключення Білорусі з асоціації

Субота, 25 березня 2023, 14:44

УЄФА відповів на заклик євродепутатів заборонити членство команд із Білорусі, пообіцявши обговорити це питання на засіданні керівництва асоціації.

Про це повідомляє Sportschau, передає Укрінформ.

«УЄФА давно мав намір обговорити ситуацію в Білорусі на майбутньому засіданні нашого виконавчого комітету», — сказав президент УЄФА Александер Чеферін у листі до понад 100 євродепутатів від різних партій, які зробили запит щодо виключення команд з РФ та Білорусі через загарбницьку війну проти України.

У листі депутатів Європарламенту говорилося:

«Той факт, що збірна Білорусі бере участь у чемпіонаті Європи, пізніше буде використаний (президентом) Лукашенком і його пропагандистською командою, щоб довести, що йому комфортно на міжнародному рівні».

У листі зазначається, що в Білорусі – понад 1500 політв'язнів, а обраний президентом тамтешньої асоціації Микола Шерстньов «навіть ближчий до політики Лукашенка, ніж його попередник».

Згідно з інформацією видання, на засіданні виконкому УЄФА 4 квітня в Лісабоні йтиметься, зокрема, про дискваліфікацію команд із Білорусі. Виконком складається з однієї жінки та 19 чоловіків. Одним із них досі є президент російського футбольного союзу Олександр Дюков, який входить до складу керівників «Газпрому». Це може ускладнити прийняття рішення.

Організація «Білоруський фонд спортивної солідарності» (BSSF), яка працює на користь пригноблених спортсменів у Білорусі, неодноразово без успіху зверталася до ФІФА та УЄФА з проханням призупинити членство білоруської асоціації.

«Білорусь є агресором, як і росія у війні проти України, це цілком очевидно», – заявив член правління BSSF Олександр Апєйкін у липні 2022 року в інтерв’ю Sportschau.

Командам із Білорусі наразі дозволено грати за певних умов: домашні ігри можуть проходити лише на нейтральному полі та без уболівальників. У суботу чоловіча збірна Білорусі розпочне відбірковий матч чемпіонату Європи зі Швейцарією «домашньою грою» в Сербії.

Асоціація з РФ і Білорусі досі є членом УЄФА та ФІФА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: