ЛНТУ приховує зарплату співробітників ректорату

Четвер, 23 березня 2023, 16:46

Луцький національний технічний університет приховує зарплату ректорату, там вважають, що це конфіденційна інформація, яка не підлягає розголошенню.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» вирішив звернутися до ЛНТУ з проханням надати копії розрахункових листів співробітників ректорату. 14 березня, всупереч Закону України «Про доступ до публічної інформації», отримали відмову. 

Нещодавно у нас на сайті з'явився матеріал про зарплати ректорату двох найбільших вишів Волинської області - ЛНТУ та ВНУ імені Лесі Українки. Тоді журналісти «Сила правди» з'ясували, що на оплату праці керівництва цих університетів у 2022 році пішло щонайменше 5,5 мільйона гривень. Виявилося, зарплата двох ректорів вишів суттєво відрізняється за своїм розміром. Це може свідчити про те, що один з них вказав суму лише за виконання адміністративних функцій, не врахувавши виплат за викладацьку діяльність. Проте надати точну інформацію про заробінту плату ректорки ЛНТУ Ірини Вахович в університеті відмовилися.

«З огляду на норми частини 6 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини», – йдеться у відповіді ЛНТУ.

centerВідповідь на запит
 

Втім, розпорядник інформації, залишив поза увагою деякі норми Закону України «Про доступ до публічної інформації». Зокрема, частину 5 статті 6, в якій йдеться, що не може бути обмежено доступ до інформації про володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. А також частину 7 тієї ж статті 6, в якій йдеться про те, що не належить до інформації з обмеженим доступом інформація про принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага керівника, заступника керівника юридичної особи публічного права (яким можна вважати і державний університет, – ред.), керівника, заступника керівника, члена наглядової ради державного чи комунального підприємства або державної чи комунальної організації.

Крім того, відповідно до частини 8 статті 6 того ж закону, обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, як от персональні дані працівника, то для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений. 

Тобто за законом розпорядник мав би вилучити персональні дані, конфіденційну інформацію про працівників і надати копії документів без цієї інформації.

«Сила правди» звернулася зі скаргою на такі дії вишу до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Якщо відмову в наданні інформації визнають протиправною, то на відповідальних працівників можуть накласти штраф у розмірі від 425 до 850 гривень і зобов’яжуть оприлюднити документи.

Варто згадати, що задля економії, на період цьогорічних зимових канікул у Волинському національному університеті викладачів перевели на 2/3 оплати праці, натомість ректор вишу Анатолій Цьось у 2022 році в середньому отримував 58 тисяч гривень щомісяця, а загалом за рік з усіма надбавкам, преміями та доплатами йому нарахували майже 700 тисяч гривень.

Нагадаємо: у десятці найбільших українських університетів не проводилось жодного скорочення оплати праці працівникам у 2023 році навіть попри те, що обсяги фінансування освіти в Україні зменшилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: