Поділитись:

«Якщо є можливість запобігти захворювання на рак, чому цього не зробити?» – громадська діячка з Луцька (відео)

Субота, 18 березня 2023, 17:11

Громадська діячка Марія Адамчук-Коротицька – засновниця благодійної організації «Фонд боротьби з раком». Лучанка, яка вже двічі поборола недугу, нині допомагає онкохворим і популяризує регулярні обстеження для виявлення раку. 

Суспільному громадська діячка розповіла про роботу фонду під час війни, методи запобігання онкологічним хворобам, важливість ранньої діагностики та просвітницьку діяльність у громадах Волині.

Як Ви відновлювали діяльність організації після початку повномасштабної війни і чи був період шоку, період паузи у вашій роботі?

Так, був, нам не вдалося з першого дня включитися в роботу. Ми декілька місяців не працювали, але це залежало від мене, тому що я просто не могла зібрати себе до купи і місяців 2 просто пролежала, скролила телефон. Ми нічого не робили. Потім потроху, коли бачили, що є проблема в нашій сфері, потрібно щось робити, почали партнери звертатися з перепрофілюванням нашої діяльності, то ми почали працювати.

Партнери копнячка нам дали і вони казали: «Давай щось робити». Цей останній 2022 рік, рік повномасштабної війни, ми займались тим, що закуповували ліки і розхідники для онкохворих.

Була в цьому особлива потреба, що Фонд боротьби з раком звернув увагу на забезпечення медикаментами?

Була велика потреба, бо все зупинилось. Це була зима, коли закупівлі проводяться, і початок нового року. І вже до літа проблема з ліками стала значною. Ми, скажімо, закуповували ліки для гормональної терапії, проти метастазів, трохи «хімії». Але проблема була в тому, що ми закуповували такі ліки, які до війни взагалі не були проблемою. Наприклад, гормональні, я їх приймаю щодня. Вони завжди були, вони і коштують відносно недорого (упаковка 800 грн може бути), але для пенсіонерки, в якої пенсія 2-3 тисячі – в 2022 їх не було. Ми їх закуповували і роздавали по всій Україні.

На 2023-й рік який прогноз? Чи будуть ці ліки?

До війни навіть такі таргетні, дорогі препарати в нас були. На кінець 2022-го року, за рік війни, була страшна біда. Зараз потроху це питання «розрулюється», трохи і завозять , в посиленому режимі державні закупівлі провели і потроху завозять.

Зараз, у 2023-му році ми хочемо повернутися до нашої діяльності, яка наша, вона для нас близька і важлива – це профілактика і раннє виявлення раку у дорослих.

Скільки людей у вашій команді працює?

Наразі четверо. Трохи більше було, але дехто виїхав до Польщі ще на початку. Потім мій чоловік, з яким ми разом працювали і він всі технічні питання закривав – він воює. Тобто нас лишилося декілька людей: бухгалтерка, комунікаційниця, я. Менеджерів нам не вистачає.

Ви активно зараз поширюєте інформацію про профілактику вірусу папіломи людини. Звідки народилася ця тема у вашій роботі?

Ми на цей рік взяли собі три теми основні: превенція, профілактика і раннє виявлення. А також такі напрямки, як рак молочної залози, шийки матки і адвокатування, затвердження програми і виділення коштів по вакцинації проти вірусу папіломи людини, який викликає рак шийки матки.

Чому вірус папіломи людини? Цей вірус викликає не тільки рак шийки матки, але рак тих усіх частин тіла, де люди займаються сексом. Мені було дико і дивно, що ніхто ніколи про це не говорив, а закордоном від цього вірусу, який викликає ці раки, вакцинують з 2006-го року. А в деяких розвинених країнах, які можуть собі дозволити вакцинацію, у них провакциновано декілька поколінь дівчаток і хлопчиків і вони до 2035-2040-го року взагалі хочуть побороти ці види раку, щоб їх просто не було. Немає вірусу, який викликає – немає раку.

Коли ми зараз почали про це говорити, до мене дуже багато пишуть і говорять, що вперше про це дізналися. І це трохи жесть, як на мене, це трохи страшно. У нас проблема – це низька обізнаність, взагалі, про охорону здоров’я і про раки зокрема. Ніхто не застрахований від раку. Ми можемо вести здоровий спосіб життя, можемо не вести. Наприклад – я: в мене більш-менш здоровий спосіб життя і двічі я хворіла. Але якщо є можливість запобігти, чому цього не зробити, чому ми про це не знаємо?

Захворіти на рак – це мало приємного. А коли ти можеш запобігти, і є надія, що твої діти не захворіють – це круто. Так, це недешево, на жаль. Але маємо надію, що ми ситуацію трохи змінимо, що хоча би на Волині. Ми зараз активно цим займаємося, щоб громади виділяли кошти.

Чого ви хочете досягнути у цьому? Щоб за кошти місцевих бюджетів була закуплена вакцина проти ВПЛ?

Поки ця вакцинація не внесена в Національний календар щеплень, вона не забезпечується державою. Так, я хочу, щоб в кожній нашій громаді виділялися кошти на цю вакцинацію. Хай по трохи спочатку, але щоб у людей була можливість провакцинувати своїх дітей, щоб у майбутньому вони не захворіли.

Тут мова не тільки про те, що хворіти – це погано, і рак – це важка хвороба. Не тільки про це, але й про економічний аспект. Коли люди хворіють на рак, вони доволі дорого обходяться державі. І це економічно вигідно, закупити Церварикс, який трохи дешевший за Гардасил, і провакцинувати, ніж лікувати людину потім від онкології. Превенція завжди дешевша за лікування, тому це економічно вигідно.

Чому, на вашу думку, ми відстали настільки від Європи, США у питанні профілактики раку шийки матки і загалом профілактики інфікування ВПЛ?

Фінансовий фактор – це дорога вакцина для держави. Не достатньо взагалі програм профілактичних і скринінгові програми в Україні не дуже розвинені. Це добре, що останніми роками в пакет входять безплатні скринінгові програми, дослідження для раннього виявлення раку: гістероскопія, мамографія, бронхоскопія. Добре, що їх зараз ввели, але це років три останніх, плюс-мінус, є ці програми.

В нас нема культури піклування про своє здоров’я, тому що наша пересічна жінка, в першу чергу, попіклується про своїх корів і поросяток, про чоловіка, про дітей, а вже в останню чергу про своє здоров’я. І я знаю багато таких випадків, коли вже приходили з такими раками до лікарів, щолікарі казали, що і не зрозуміло, як вона доїхала.

Зараз потрібно людям постійно це говорити, говорити. Інколи пишу на фейсбуці і думаю: «Я вже людям, напевно, набридла своїми постами». Але комусь набридла, комусь – ні, а комусь, можливо, це відгукнеться, людина піде і себе перевірить. Рак може бути в кожного і, як сміються лікарі, хворіють всі, але дехто до нього не доживає. Так. Можна захворіти, але краще знайти його на ранніх стадіях - так, як у мене два рази було. Мої раки знайшли на ранніх стадіях і, слава Богу.

Чи можливо на сьогодні придбати вакцину проти вірусу папіломи людини в Україні?

В Україні зареєстровано дві вакцини: «Гардасил» і «Церварикс». «Гардасил» захищає від чотирьох типів вірусу, «Церварикс» – від двох, але від двох найбільш онкогенних.

«Гардасил» є, а щодо «Цервариксу» ми зараз почали переговори з виробником цього препарату, щоб вони завезли на цей рік. Ми працюємо з громадами, і деякі з них вже готові закупляти, то ми мусимо дати їм інформацію про «Церварикс», бо він дешевший.

Ми робили такий моніторинг навесні 2022-го, під час війни, то «Церварикс» був на залишках, їх швидко розібрали. «Гардасил» є, навіть в Луцьку є, одна доза – 7500 грн.

Тобто перше – це адвокація, друге – інформаційна кампанія. Чи є ще якісь аспекти у цьому проєкті?

Так, адвокація, інформаційна кампанія, на яку ми дуже робимо ставку. Це різні брошури, багато друкованої продукції. І ми так, буває, знаєш, аж закидаємо ті лікарні чи якісь громадські місця ними. Почали знімати ролики, інтерв’ю, щоб різними шляхами поширювати інформацію.

Хочемо зараз поновити виїзні обстеження. Ми перед війною їздили багато по селах, обстежували жінок на рак шийки матки, а доросле населення на рак шкіри. Зараз хочемо поновлювати ці виїзні обстеження знову.

Точно буде великий акцент на рак шкіри дуже посилено, бо з цим мало хто їздить і наші люди мало знають про ті родимки, що їх потрібно обстежувати.

Якщо говорити про ранні виявлення, адже виїзні обстеження – це про раннє виявлення, знаю, що ви пропонуєте жінкам пройти мамографію безплатно і деякі медичні заклади приватні із вами в цьому співпрацюють.

Маємо таку співпрацю з нашим місцевим приватним закладом, але що хочу сказати: мамографія – вона і є безплатна, вона входить в цей пакет безплатних послуг, тільки єдина умова – щоб жінка була після 40 років або з факторами, які дозволяють видати електронне направлення раніше 40 років (рак в анамнезі чи зміни в молочній залозі).

На жаль, на Волині не є так багато місць, де можна мамографію зробити і це теж трішки проблема. Тому що так, ми в Луцьку можемо легко піти в онкодиспансер, чи в медичний приватний центр. Вже по районах це проблемніше. Мамографи не є поширені, вони є тільки в великих лікарнях місцевих і тому жінки, коли в нас ця акція відбувається з цим приватним медзакладом, направлення за годину розходяться. Тому що жінки просять, їм простіше приїхати в Луцьк конкретно, не брати електронне направлення в сімейного.

Дуже класно, коли з цими обстеженнями скринінговими, людей трохи привчають до ось цього маршруту пацієнта. Що ти маєш піти до сімейного лікаря, взяти направлення і тоді з цим направленням їдь, куди хочеш, звісно, туди, де є це обладнання і в заклад, де є контракт з НСЗУ.

Ми говорили, що у 2022 році були проблеми із медикаментами , а як щодо доступу до обстежень? Чи вплинула на це війна? Чи все із цим гаразд?

Коли кажуть, що за статистикою, умовно, зменшилась захворюваність, то ні, їх кількість не зменшилася, реально захворюваність не зменшується, але нема виявлення, люде менше ходять на обстеження. Їх виявлять умовно наступного року, але вже не в першій стадії, а в третій.

Ми будемо мати велику проблему, коли війна закінчиться з кількістю хворих з запущеними формами. Можливості є, просто люди не ходять.

Які основні цілі «Фонду боротьби з раком» на 2023 рік?

Громади мають свої програми, затверджені і виділяють на них кошти. Це наша основна ціль, адвокаційна, щоб були програми подолання раку шийки матки через вакцинацію дівчаток 9-14 років від вірусу папіломи людини. Це наша основна ціль.

Навчання лікарів первинки – дуже важливий для нас проєкт і ми на нього зараз шукаємо партнерів, щоб лікарі первинки навчилися правильно діагностувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 лютого 2024
05 лютого 2024
12 жовтня 2023
10 жовтня 2023
21 вересня 2023
01 серпня 2023
18 травня 2023
04 березня 2023
21 лютого 2023