Поділитись:

«Волиньгаз» підозрюють у розкраданні мільярдів бюджетних гривень (фото)

П'ятниця, 17 березня 2023, 18:07
«Волиньгаз» підозрюють у розкраданні мільярдів бюджетних гривень (фото)

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки ліквідували масштабну схему розкрадання промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК «Нафтогаз України», у якій брав участь і «Волиньгаз»

Про це на своїй сторінці у фейсбук інформує СБУ.

До організації оборудки причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємствах у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, які пов’язані з одним із українських олігархів.

«Схема полягала у тому, що «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі. У 2021 році це завдало збитків державі на 3,5 мільярда гривень»,  йдеться у повідомлені.

У схеми була й інша частина – облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти «перераховувалися» підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь. При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом.

«Організатори схеми намагались «списати» штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів. Втім співробітники СБУ викрили оборудку та заблокували її реалізацію. Наразі правоохоронці проводять обшуки в офісних приміщеннях облгазів. У двох регіонах керівництво газорозподільчими компаніями повернуто державним представникам», – інформують у службі безпеки.

Для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності триває досудове розслідування.

«Волиньгаз» підозрюють у розкраданні мільярдів бюджетних гривень (фото)«Волиньгаз» підозрюють у розкраданні мільярдів бюджетних гривень (фото)«Волиньгаз» підозрюють у розкраданні мільярдів бюджетних гривень (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів