Поділитись:

Вчені розбудили вірус, який «спав» у вічній мерзлоті 48 тисяч років

Субота, 11 березня 2023, 02:07

фото ілюстративне

Група науковців оживила так званий «зомбі-вірус», який провів 48 500 років у вічній мерзлоті, щоб краще зрозуміти ризики, пов'язані з замороженими вірусами

Про це повідомляє Дивогляд із посиланням на CNN.

Так, французький почесний професор медицини та геноміки Жан-Мішель Клавері перевірив зразки землі, взяті з вічної мерзлоти Сибіру. Він хотів встановити, чи є якісь вірусні частинки, котрі все ще заразні.

У підсумку досліднику вдалося знайти деякі, як він їх називає, «зомбі-віруси». Серед цих вірусів є той, вік якого становить 48,5 тисяч років – рекорд для замороженого вірусу, що повертається до стану, здатного інфікувати інші організми. Він знаходився під дном озера в Якутії.

Клавері, який очолив революційне дослідження, робив суворе попередження медичним органам у першому значному оновленні щодо «живих» вірусів у вічній мерзлоті від 2015 року.

«Реанімаційні віруси є потенційною загрозою для здоров'я людини. Необхідно провести подальші дослідження, щоб оцінити небезпеку цих інфекційних агентів. Одна чверть Північної півкулі вкрита постійно мерзлим ґрунтом, який називають вічною мерзлотою. Через глобальне потепління незворотне танення вічної мерзлоти вивільняє органічні речовини, заморожені до мільйона років, більшість з яких розкладаються на вуглекислий газ і метан, ще більше посилюючи парниковий ефект», – заявив він.

Для чого це треба?

Фахівці відродили деякі «зомбі-віруси» із сибірської вічної мерзлоти для глибшого вивчення нових мікробів.

«Це рекордний вік для замороженого вірусу, який повертається до стану, здатного інфікувати інші організми», – йдеться у дослідженні.

Можливо, що розморожений вірус – лише верхівка епідеміологічного айсберга. Насправді вчені можуть знайти ще багато нових вірусів, які «сплять» у вічній мерзлоті.

Якщо науковці виділяють живі віруси з давньої вічної мерзлоти, то є вірогідність щодо виживання у замороженому стані протягом багатьох віків менших і простіших вірусів ссавців. Стосовно нещодавнього розмороженого вірусу, то він входить у список 13 вірусів, про які розповіли фахівці. Виявилося, що кожен із них відрізняється від усіх інших відомих вірусів за своїм геномом.

«Зомбі-вірус», якому 48,5 тисяч років, знайшли під озером, а ось інші виявили у шерсті мамонта та кишках сибірського вовка. Всіх їх теж приховувала вічна мерзлота.

За допомогою використання живих культур одноклітинних амеб науковці встановили, що у вірусів є потенціал бути інфекційними патогенами. Вони припускають, що новий вірус потенційно може принести багато проблем громадському здоров'ю, особливо на тлі того, що Арктика стає більш заселеною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів