Поділитись:

Вчені припустили, які звуки могли видавати динозаври

П'ятниця, 03 березня 2023, 01:56
Вчені припустили, які звуки могли видавати динозаври

Зазвичай у фільмах звуки динозарів роблять схожими на ревіння левів, але, найімовірніше, ці гіганти звучали не так.

Науковці з Японії і США дослідили скам'янілу гортань анкілозавра і дійшли висновку, що динозаври могли спілкуватися звуками, подібними до пташиних. Про це пише УП.Життя.

Команда дослідила скам'янілу гортань непташиного динозавра роду анкілозаврів – пінакозавра (Pinacosaurus grangeri), знайденого археологами в Монголії у 2005 році.

Палеонтолог з музею Фукусіми в Японії Джункі Йошида наголошує, що гортань – це дивовижна знахідка, оскільки цей орган рідко зберігається як скам’янілість.

Авторами дослідження стали науковці з Музею університету Хоккайдо, Музею Фукусіми, а також Американського музею природничої історії у Нью-Йорку.

Щоб з'ясувати, які звуки могли видавати динозаври, команда спиралася на еволюційних родичів динозавоів – птахів і крокодилів. 

У вимерлих і живих родичів крокодилів звук виробляє гортань. Гортань – це порожниста трубка, розміщена у верхній частині, яка дозволяє утворювати звуки, коли через голосові зв'язки проходить повітря і вони вібрують на певних частотах.

Так ссавці, амфібії та рептилії створюють звук за допомогою дихальних шляхів. Але птахи – виняток.

Вони мають інший голосовий орган – сиринкс, розташований в основі трахеї. У деяких птахів сиринкс дуже розвинений, що дозволяє видавати більш складні звуки, співати.

Доктор Йошида та його колеги визначили розміри двох частин гортані динозавра, які могли б підтримувати м'язи, що беруть участь у відкритті дихальних шляхів та зміні їхньої форми.

«Хоча унікальне пташине джерело голосу (сиринкс) ніколи не було виявлене у непташиних динозаврів, пінакозавр міг використовувати пташину вокалізацію завдяки великій гортані», – йдеться у статті.

Гортань пінакозавра складається з крикоїда і аритеноїда, як у непташиних рептилій (на фото крикоїд позначено фіолетовим кольором, а аритеноїд  зеленим). Команда порівняла їхні пропорції з гортанями десятків рептилій, зокрема крокодилів, геконів і черепах.

Загалом гортань анкілозавра була більшою, ніж у інших тварин. Тобто, цей динозавр міг широко відкривати дихальні шляхи, щоб видавати гучні крики, які можна було почути на великій відстані, пояснює Йошида. 

Інша частина гортані, відносно довга пара кісток, могла дозволяти дихальній трубі змінювати форму для модифікації звуків. Завдяки цьому анкілозаври могли розмовляти подібно до птахів, кажуть дослідники.

Також існує ймовірність, що динозаври видавали звуки, схожі на цвірінькання і воркотіння, каже доктор Йошида.

«Люди можуть припустити, що динозаври щебетали, як лугові жайворонки. Це, ймовірно, не так, але вони могли мати ширший діапазон звуків, ніж ми можемо собі уявити», – розповіла The New York Times палеонтологиня Вікторія Арбор, яка не брала участі у дослідженні.

Палеонтологиня вважає, що динозаври могли звучати і як крокодили: вокальний репертуар цих рептилій – глибоке гарчання та шипіння.

«Можна припустити, що динозаври видають звуки, схожі на крокодилячі. Це базова анатомія, з якою вони працювали. А потім птахи розвинули додаткові способи відтворення звуків, щоб видавати їх у більш тонкий спосіб», – додає Вікторія Арбор.

Автори дослідження поки що не можуть точно сказати, як звучав голос пінакозавра. Утім, вчені вважають, що вокалізація динозаврів була пов'язана з залицянням, батьківським покликом, захистом від хижаків і територіальними викликами. 

Неможливо зробити остаточні висновки про звуки динозаврів, але ймовірність, що ці гігантські ящури могли воркотіти або цвірінькати – все-таки залишається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
14 січня 2024
07 листопада 2023