Поділитись:

Відеоспостереження у класі: що у Луцьку кажуть про ініціативу (фото)

Автор: Максим Косюр |
Середа, 08 березня 2023, 09:04

Днями у Верховній Раді почалось обговорення про встановлення відеокамер у шкільних класах. Цю тему висвітлювали на засіданні підкомітету у справах сім’ї та дітей і комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили дізнатися, як до такої ініціативи ставляться у школах Луцька і чи можна поставити камеру у класі прямо зараз. 

Що кажуть в Раді?

Це нововведення допоможе покращити освітній процес, кажуть в Раді. Вразі виникнення конфліктів чи протиправних дій до когось з учасників освітнього процесу,  відео виступатиме доказом. Також зазначають, що матеріали з камер не публікуватимуть у соцмережах чи медіа.

За словами чиновників, введення відеоспостереження допоможе протидіяти булінгу (цькування учнів — ред.) та мобінгу (цькування у колективі — ред.). Правоохоронцям тепер простіше буде з’ясувати обставини різних злочинів — крадіжок, неправдивих звинувачень, тощо. 

Члени комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики><span class=Члени комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики
 

Щоправда, є декілька нюансів. Для запровадження відеонагляду у класах необхідно отримати дозвіл від усіх вчителів, батьків та технічного персоналу на використання їх персональних даних. 

«Маємо вивчити досвід відеофіксації освітнього процесу в інших країнах світу, зокрема, маємо напрацювання Ізраїлю, Великобританії, Норвегії, Китаю, США»,  кажуть у Верховній Раді.

Досвід луцьких шкіл

У деяких луцьких школах вже є досвід встановлення камер відеонагляду. Так, наприклад, у луцькому ліцеї №26 ще в 2020 році встановили декілька камер. Проте тільки у коридорах, аби слідкувати за порядком під час перерв та навчального процесу.

Директор ліцею Іван Леуш каже, що таке рішення справді було корисним для школи. Адже така ініціатива дуже дисциплінує і учнів, і вчителів. 

«Сама їх присутність і те, що учасники освітнього процесу знають, що камери є та ведуть спостереження,  дисциплінує. Це гальмує пориви зробити щось нехороше. Після того, як система відеонагляду була встановлена по всьому навчальному закладі, ситуація з дисципліною та іншими речами покращилась»,  розповідає пан Леуш.

У ліцеї камери встановлені у коридорах, тому дирекції не потрібно було узгоджувати монтаж системи нагляду з батьками та вчителями.

«Оскільки коридор  громадське місце, то ніяких дозволів від учасників освітнього процесу не потрібно. У нас, наприклад, у місті, коли встановлюють камери також не питають дозволів»,  кажуть у ліцеї №26.

Іван Леуш, директор Луцького НВК № 26><span class=Іван Леуш, директор Луцького НВК № 26
 

За словами директора закладу, встановлення камер у навчальних приміщеннях батьки обговорювали. Проте далі розмов справа не пішла. Існує багато юридичних, технічних та матеріальних тонкощів, які потрібно владнати до того, як ставити камери у класах. Хоча, на думку Івана Леуша, така новинка позитивно вплине на освітній процес. 

До того ж, фасад 26 школи також обладнаний камерами відеонагляду. Хоч батьки не можуть спостерігати за дітьми в режимі «онлайн», проте додаткові заходи безпеки школам тільки на користь.

«Якщо ж запис вестиметься просто і його переглядатимуть за реальної необхідності, то юридичних питань виникне менше. Наші камери, наприклад, працюють за таким принципом. У нас всі не мають до них доступу. Запис просто ведеться. Якщо є потреба з'ясувати якісь обставини, ми просто дістаємо запис з архіву»,  розповів директор.

Як до цього ставляться вчителі?

Вчителі таку новинку в освітньому процесі сприймають з позитивом. Учитель фізики луцького ліцею №26 вважає, що це буде дуже корисно для обох сторін: і вчителів, і учнів.

«Я однозначно позитивно до цього ставлюсь. Дітей у школі навчається дуже багато. Це перш за все їхня безпека. Ми, як вчителі, несемо відповідальність за них та їхнє здоров'я. Це піде на користь освітньому процесу»,  каже освітянин.

Луцький НВК №26><span class=Луцький НВК №26
 

Що кажуть у департамені освіти Луцька?

Директор департаменту освіти луцької міської ради Віталій Бондар розповів, що в департаменті таку пропозицію політиків підтримують. Уже декілька років у них час від часу виникають щодо цього обговорення, проте на законодачому рівні є багато нюансів. Крім того, необхідно враховувати думки батьків та вчителів щодо цього. 

«У нас майже щороку або батьки, або керівники закладів освіти піднімають це питання. Ми напрацьовуємо різні механізми впровадження такої новинки, щоб не порушувати законодавство. Але чекаємо певних дій зі сторони держави на законодавчому рівні. Якщо таку ініціативу підтримають, ми завжди будемо цьому раді. Але в будь-якому випадку буде багато нюансів. До того ж, треба враховувати думки усіх учасників освітнього процесу»,  кажуть у департаменті.

Віталій Бондар, директор департаменту освіти Луцької міської ради><span class=Віталій Бондар, директор департаменту освіти Луцької міської ради
 

Що про це думають батьки?

Батьки ініціативу сприймають позитивно. У мережі активно обговорюють можливість такого нововведення. Зазначають, що це покращить надання освітніх послуг. Вразі виникнення конфліктних ситуацій буде простіше встановити винних.

Коментарі батьків у мережі><span class=Коментарі батьків у мережі
 

Скільки коштує така новинка?

Щоправда, закупка, встановлення та обслуговування відеотехніки — річ недешева. В інтернет-магазині, який спеціалізується саме на продажі відеоспостереження у школи, найдешевший варіант з чотирьох камер вартує 6 762 гривні. Проте до цієї суми ще треба додати встановлення системи (3 283 грн), налаштування доступу до мережі (450 грн), можливість зберігати архівні записи (1300-1900 грн). Загалом виходить майже 12 тисяч гривень. А таких потрібно десь з десяток на школу. Поки у раді не коментують звідки братимуть такі кошти. 

Ціни на бюджетне відеоспостереження><span class=Ціни на бюджетне відеоспостереження
 

Чи можна вже поставити камеру в класі?

Батьки можуть не чекати впровадження цієї інновації і самостійно обладнати нагляд за дітьми у класі. Для цього потрібно звернутися до дирекції школи з проханням створити безпечне середовище для навчання. Усі батьки, чиї діти навчатимуться «під наглядом», повинні дати згоду на фіксації освітнього процесу. Так само це мають зробити і вчителі. Тоді керівництво видасть указ про встановлення камер та доповнить внутрішні розпорядження. Ба більше, вони мають розмістити відповідні знаки про те, що у класі ведеться відеоспостереження. Крім того, дирекція має проінформувати працівників, що обслуговуватимуть техніку, про захист персональних даних. 

Відеоспостереження у луцькому НВК №26><span class=Відеоспостереження у луцькому НВК №26
 

У середньостатистичному класі навчається приблизно 30 учнів. Якщо батьки розділять між собою вартість встановлення камер відеоспостереження, то для них це обійдеться, за мінімальними підрахунками, у майже 400 гривень. Але варто зауважити, що такі камери записуватимуть відео низької якості та без звуку. Якщо ж ці два параметри для вас важливі, потрібно обирати пристрої з більш дорожчого сегменту.  

Звичайно, що можна дочекатися, коли Верховна рада прийме відповідний закон. Тоді камери встановлюватимуть за кошт держави, але цей процес не дуже швидкий. Переваги від такої новинки очевидні. І вчителі, і учні під час навчання будуть знаходитися у безпеці. Конфлікті ситуації можна фіксувати і вирішувати одразу. Не потрібно буде очікувати поки з’ясують усі обставин. Тому чекати закон чи встановлювати камери самостійно — особисте рішення кожного з батьків. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів